Selskabers investering i kryptovaluta og guldbarrer

Skatterådet afgav tilbage i 2022 et bindende svar inden for emnerne aktier og andre værdipapirer samt immaterielle rettigheder.

Sagen omhandlede et selskabs investering i kryptovaluta og guldbarrer, og hvor vidt disse, i forhold til aktieavancebeskatningsloven, var passiv kapitalanbringelse eller erhvervsaktiver.

Der findes mange måder at investere på og mange ting at investere i, hvilket fik et Anpartsselskab til at fundere over, om hvorvidt selskabets investering i kryptovaluta og guldbarrer var pengetankaktiver (passiv kapitalanbringelse) eller erhvervsaktiver i forhold til aktieavancebeskatningslovens § 34.

 

Vi kigger på et resume af sagen, hvor faderen F ejer 100 procent af den nominelle kapital på 200.000 kroner anparter i selskabet, skal vi for nemhedens skyld kalde det:, “Krypto-guld ApS”.

F - altså faderen - påtænker at gennemføre et generationsskifte af de nuværende anparter i Krypto-guld ApS til S, som er hans søn. S er også direktør i selskabet.

Guldbarrerne bliver i boksen, mens valutaen går online

Aktiverne i selskabet består primært af datterselskabsanparter og værdipapirer. S overvejer at ændre selskabernes investeringer fuldstændigt, således at aktiverne i Krypto-guld ApS og det tilhørende datterselskab - udelukkende består af krypto-aktiver og guldbarrer.

  • Investeringen i krypto-aktiver skal ske i kryptovalutaerne Bitcoin og Ethereum.

  • Investeringen i guldbarrer skal ske i fysiske 1-kilo guldbarrer, der vil blive opbevaret i en bankboks i selskabets eget navn.

Det er uklart, om handlen med krypto og guld bliver så omfattende, at det kan kaldes næring, men det er minimum spekulation. Krypto-guld ApS vil ikke handle på vegne af andre.

Udover generationsskiftet påtænkes det, at Krypto-guld ApS skal have en ny anpartsklasse med nominelt 250.000 kroner B-anparter, der skal have almindelig stemmeret, men ingen ret til udbytte, heller ikke ved likvidation. Disse nye B-anparter påtænker S at erhverve til kurs 100.

Spørgsmål til skatterådet

Spørgsmålene til skatterådet - i redigeret form - er derfor følgende:

  1. Kan Skatterådet bekræfte, at Krypto-guld ApS investering i kryptovaluta og guldbarrer ikke skal betragtes som passiv kapitalanbringelse, jf. aktieavancebeskatningslovens § 34, stk. 1, nr. 3?

  2. Kan Skatterådet bekræfte, at S ikke skal gavebeskattes, såfremt S erhverver nominelt 250.000 kroner. B-anparter til kurs 100, efter at Krypto-guld ApS har ændret selskabets vedtægter således, at der bliver etableret B-anparter for nominelt 250.000 kroner., hvor B-anparterne ikke har ret til udbytte - heller ikke ved likvidation?

Svarene fra skatterådet

Svarene fra Skatterådet var NEJ til sprøgsmål 1 og JA til spørgsmål 2.

Skatterådet begrunder sit svar med udgangspunkt i tidligere landsretsafgørelser, der slår fast, at der skal ske en bedømmelse af, om aktiviteten i selskabet - i dette tilfælde Krypto-guld ApS - udgør en reel erhvervsaktivitet eller om der alene er tale om et afkast af en investering.

Og her mener Skatterådet altså, at investering i kryptovaluta og guldbarrer er at betragte som passiv kapitalanbringelse, som det kendes fra investering i udlejning af fast ejendom, kontanter og værdipapirer m.m., idet Skatterådet ikke mener, at der er tale om en aktivitet, der udgør en reel erhvervsaktivitet, men tværtimod en investering, hvor afkast af investeringen kun sker i form af værdireguleringer.

Hvad angår værdiansættelse af B-anparter, når det kunne lægges til grund, at B-anparterne uden tidsbegrænsning ikke kan modtage udbytte, samt maksimalt kan modtage den nominelle værdi af B-anparterne i likvidationsprovenu.

Omkring B-anparterne finder Skatterådet, at disse - når det lægges til grund, at B-anparterne uden tidsbegrænsning ikke kan modtage udbytte, samt maksimalt kan modtage den nominelle værdi af B-anparterne i likvidationsprovenu - kan værdiansættes til kurs pari.

Hjælp til virksomhedsinvesteringer eller generationsskifte

I Dansk Revision er vi skarpe i krypto-handel, herunder valuta, men også andre online handler som spil mm. Vi har tidligere skrevet om beskatning af virtuelle genstande - SKAT og online gaming - det kan du læse mere om herunder.
Beskatning af virtuelle genstande

Du kan også læse mere om et optimalt generationsskifte.
Generationsskifte kan være en kompliceret proces, der indeholder mange svære beslutninger - også her har vi eksperter i hele landet.
Læs mere om generationsskifte

 
 
 
 
Forrige
Forrige

Beskatning af kryptovaluta - skat på krypto

Næste
Næste

Hvad er nyt om den nye bogføringslov 2023?