Beskatning af kryptovaluta - skat på krypto

Der er igen fokus på kryptovaluta - senest med SKATs kampagne med fokus på beskatning af krypto og kryptovaluta. Kampagnen fra Skattestyrelsen, der sætter fokus på kryptobeskatning, bliver i øvrigt kritiseret af politikere og kryptohandlere.

I Dansk Revision blander vi os ikke i markedsføringsdebatten - vi kan blot konstatere, at der igen er øget interesse for handel med krypto og kryptovaluta. Derfor kigger vi lidt på reglerne.

Vælger du at handle med eksempelvis kryptovaluta, så stiller det ikke bare krav til dine investeringsevner og analyse af markedet, for SKAT stiller også krav om, at du opgiver dine tab og gevinster efter reglerne.

Tilbage i 2022 sagde underdirektør i Skattestyrelsen Jan Møller Mikkelsen: ”Skat er ikke enkelt og slet ikke, når det kommer til gevinster fra kryptovaluta.” Alene i 2021 foretog SKAT 535 kontroller hos borgere, og af dem var der fejl i over 70 procent af tilfældene. Fejl, der førte til en efterregulering.

Asynkron beskatning af kryptovaluta

Når du handler med kryptovaluta, så er udgangspunktet, at du gør det for at sælge den videre på et eller andet tidspunkt. I skattemæssig henseende betegnes det således som spekulation.

Det betyder så også, at kryptovaluta har en såkaldt ”asynkron beskatning”. En asynkron beskatning bevirker, at dit eventuelle tab på kryptovaluta har en mindre skattemæssig værdi end din eventuelle gevinst.

Det er ikke nødvendigvis de samme regler, der gælder for virksomheder, og det kan du læse mere om i et bindende svar fra Skatterådet vedrørende selskabers investering i kryptovaluta og guldbarrer.

Kryptovaluta og årsopgørelsen

Når du investerer i kryptovaluta, så er hovedreglen, at du skal oplyse både gevinster og tab på din årsopgørelse. Dine eventuelle gevinster vil blive beskattet som personlig indkomst. Der gælder særlige regler for, hvordan du skal opgøre dine handler. Det er vigtigt, at du kender reglerne.

Og det er her den asynkrone beskatning kommer ind i billedet, for har du både gevinst og tab ved dine handler i samme år, må du ikke modregne tabet i gevinsten. Udgangspunktet vil være, at du oplyser gevinst fra salg i årsopgørelsens rubrik 20 og tab fra salg i årsopgørelsens rubrik 58.

Gevinster beskattes som udgangspunkt ligesom din løn (dog uden am-bidrag på 8 %), fordi de indgår kom personlig indkomst. Personlig indkomst er afhængig af dine konkrete indkomstforhold, og gevinst på krypto kan medføre en skat på op til 53 %. Du kan få fradrag for tab, hvilket til gengæld kun er 26 %.

Undtagelser og udgangspunkter

Som opmærksom læser har du sikkert lagt mærke til ordet ”udgangspunkt” forskellige steder i teksten, og det skyldes, at der er en række undtagelser for eksempelvis det asynkrone modregningsprincip. Disse undtagelser har dels at gøre med, hvilke valutaer du investerer i, samt rækkefølgen du køber og sælger dem i.

Andre undtagelser kan også være såkaldt krypto-mining, hvor du modtager kryptovaluta ved mining. Her er udgangspunktet, at der er tale om en hobbyvirksomhed, fordi omkostningerne ved mining typisk vil være meget store. Overskuddet er igen i rubrik 20, hvorimod et underskud ikke er fradragsberettiget.

Betal korrekt ”kryptoskat”

Og så er vi tilbage ved indledningen og Jan Møller Mikkelsen fra Skattestyrelsens udtalelse om, at skat ikke er enkelt”. Hele citatet lyder: Skat er ikke enkelt og slet ikke, når det kommer til gevinster fra kryptovaluta. Men ikke desto mindre, skal alle betale det, de skal. Det er nu engang vores opgave som skattemyndighed at kontrollere”.

 
Forrige
Forrige

Biler, skat og moms – alt, hvad du skal vide om firmabiler

Næste
Næste

Selskabers investering i kryptovaluta og guldbarrer