Covid-19: Lønkompensation for virksomheder
Arbejdsmarkedets parter indgik tilbage i december 2021 en ny trepartsaftale om genåbning af midlertidig lønkompensation til tvangslukkede virksomheder og ny lønkompensationsordning målrettet hårdt ramte virksomheder.
Restriktionerne gælder for dele af det danske erhvervsliv. Nu er reglerne for den generelle lønkompensationsordning for virksomheder i økonomisk krise som følge af covid-19, og som gælder i perioden fra den 10. december 2021 til den 31. januar 2022, offentliggjort. Det oplyser FSR - Danske Revisorer.
Bekendtgørelsen kan findes på Retsinformation.
Vi afventer fortsat offentliggørelsen af bekendtgørelsen for lønkompensationsordningen for virksomheder, der har forbud mod at holde åbent.
Lønkompensation til tvangslukkede virksomheder
Aftalen indebærer, at lønkompensationsordningen for virksomheder, der har forbud mod at holde åbent, bliver genåbnet. Det betyder, at tvangslukkede virksomheder, der ikke har en omsætning, kan hjemsende deres ansatte med lønkompensation.
Ordningen gælder, så længe der gælder et forbud mod at holde åbent for virksomhederne.
Midlertidig lønkompensation til hårdt ramte virksomheder
Der bliver samtidigt indført en ny midlertidig lønkompensationsordning for at hjælpe virksomheder, der er særlig hårdt ramt hen over jul og nytår, og som gælder i perioden fra den 10. december 2021 til den 31. januar 2022.
Det er et krav, at virksomheden hjemsender mindst 30 pct. af medarbejderne. Der gælder alene et krav om 30 pct. hjemsendte. I tidligere kompensationsordninger kunne man også hjemsende et bestemt antal medarbejdere. Det gælder ikke, og der kommer alene til at gælde en regel om 30 pct. denne gang.
Dette gælder for begge lønkompensationsordninger
Da lønkompensationsordningerne vil løbe hen over juleferien, vil virksomheder ikke kunne modtage lønkompensation for 3 dage i den lønkompenserende periode.
Der bliver ikke krav om, at ansatte afholder ferie, men det er forventningen, at mange ansatte allerede har planlagt ferie eller fridage i julen. Det er en forudsætning, at ferie eller fridage, som er aftalt inden den 10. december 2021, bliver afholdt som planlagt.
Parterne er i forbindelse med modtagelse af lønkompensation blevet enige om ikke at gøre brug af ferielovens bestemmelse om straksvarsling af ferie, og at ferielovens almindelige regler i øvrigt gælder.
Samme krav som tidligere lønkompensationsordninger
Både lønkompensationsordningen for tvangslukkede virksomheder og ordningen for hårdt ramte virksomheder baserer sig i øvrigt på samme krav som tidligere lønkompensationsordninger. Det betyder bl.a., at ansatte fx ikke må arbejde for virksomheden under hjemsendelsen, og at man ikke kan søge om lønkompensation for ansatte, der arbejder hjemmefra.
Virksomheden skal betale fuld løn til de ansatte i lønkompensationsperioden og må ikke varsle afskedigelser som følge af økonomiske årsager i kompensationsperioden.
Lønkompensationen vil også denne gang udgøre 75 pct. af de samlede månedlige lønudgifter for funktionærer og 90 pct. af de samlede månedlige lønudgifter for ikke-funktionærer. Der gælder fortsat et loft på 30.000 kroner om måneden for en fuldtidsansat.
Virksomheder får også mulighed for at søge lønkompensation på p-enhedsniveau eller for hele virksomheden. De nævnte krav og vilkår, bl.a. 30 pct.-kravet, finder anvendelse på p-enhedsniveau, når der bliver søgt om lønkompensation på p-enhedsniveau.
Virksomheder kan modtage lønkompensation for medarbejdere, der er ansat før den 8. december 2021, og virksomheden må senest have afskediget medarbejdere den 9. december 2021.
Bekendtgørelse under udarbejdelse
Bekendtgørelsen afventer for lønkompensationsordningen for virksomheder, der har forbud mod at holde åbent.
Læs mere på Virksomhedsguiden
Kompensation til virksomheder og selvstændige
Læs hele trepartsaftalen herunder (link til Beskæftigelsesministeriet)
Trepartsaftale om forlængelse af midlertidig arbejdsfordelingsordning og lønkompensation
Kilde: FSR - danske revisorer