Biler, skat og moms – alt, hvad du skal vide om firmabiler
Årets store bilmagasin er på gaden igen – ikke med de nyeste features til din bil, men med en lang række værdifulde oplysninger om moms og beskatning af firmabiler og biler - godt krydret med oplysninger, der vedrører fradrag, forbrug, faldgruber og firnurlige fakta om regler og rammer på området inden for beskatning af biler og firmabiler.
Gulpladebiler, Papegøjeplader, afhentning af din kollega i din firmabil, egen bil, moms på firmabil, leasing, fradrag for driftsomkostninger, rejser i udlandet i firmabilen, fri ladestander på arbejdspladsen, moms på færgebilletter, 60-dages-reglen, skattefri kørselsgodtgørelse, kilometerpenge, udlejning af egen bil …
Du kan eventuelt starte med at tage en hurtig søgning på ”firmabil” på SKATs hjemmeside her og så efterfølgende give dig til at læse de 562 emner netop firmabil. Her er alt fra bindende svar til afgørelser og bøder.
FINURLIGT FACT
Det der kan tale imod, at en bil godkendes som specialindrettet er, at bilen – og vi citerer: ”er ren og pæn indvendig, så man ikke behøver arbejdstøj for at køre i den”
Om det så skal forstås sådan, at du ikke behøver at støvsuge din bil skal vi i dette tilfælde lade være usagt og glæde os over, at der heldigvis er flere andre – lidt mere konkrete - eksempler at vurdere ud fra.
Men der er nok at gå i gang med, og området inden for moms og beskatning af biler og firmabiler er et kapitel for sig. Derfor er det også en fordel for dig, at du enten har en revisor, eller at du selv sætter dig grundigt ind i området. Det kan du blandt andet gøre, ved at læse bilmagasinet herunder.
Biler – skat og moms 2023
Moms på biler
Momsmæssigt er biler inddelt i tre kategorier. Hvor du bruger din bil, og dermed hvordan din bil passer ind i de tre bilkategorier, er afgørende for, hvilke momsfradrag du kan få på bilen.
Personbiler og motorcykler *)
Intet fradrag ved køb eller salg
Ved leje og leasing gælder specialregler
Intet driftsfradrag undtaget moms ved Øresundsbroen
Varebiler til og med tre tons
Bilen anvendes kun til virksomhedens momspligtige formål
Fuldt fradrag ved køb, leje, leasing og drift
Moms beregnes af den fulde salgspris
Bilen anvendes udelukkende til momspligtige og momsfrie formål i virksomheden (gulpladebil eller papegøjeplader)
Intet fradrag ved køb eller afregning ved salg
Delvist momsfradrag ved leje og leasing samt fuldt momsfradrag på drift, hvis virksomheden har salg af momspligtige varer og ydelser på over 50.000 kroner/år
Varebiler over tre tons
Her gælder mere komplicerede regler alt efter, om bilen anvendes til momsfrie formål eller ikke
*) Udgangspunktet er, at du ikke kan ikke trække momsen fra biler på hvide plader. Der gælder dog andre regler, hvis du eksempelvis udlejer biler eller har en køreskole.
Gulpladebiler og papegøjeplader
Gulpladebiler kan opdeles i almindelige gulpladebiler og specialindrettede biler, hvor forskellen på almindelige gulpladebiler og specialindrettede biler er, at specialindrettede biler ikke er et alternativ til en privat bil, fordi der i realiteten er tale om et rullende værksted.
Begrebet ”specialindrettede biler” anvendes både på moms- og skatteområdet, men på momsområdet dog kun for varevogne med en maksimal tilladt totalvægt på 4 ton.
Der kan som udgangspunkt kun køres erhvervsmæssigt i gulpladebiler, uden at det får moms- og skattemæssige konsekvenser for virksomheden og den medarbejder, som anvender bilen. Begrebet erhvervsmæssig kørsel er i øvrigt ikke fuldstændig identisk på moms- og skatteområdet.
Alle gulpladebiler med en tilladt totalvægt på op til 4 ton, som indregistreres eller omregistreres den 1. januar 2009 eller senere, får i øvrigt en papegøjenummerplade, hvis bilen skal anvendes både erhvervsmæssigt og privat.
Hvis du er med indtil videre, så rummer publikationen faktisk over 15 sider om gulpladebiler, herunder eksempler på kørsel, der anses for privat, og vi kigger blandt andet på:
Hvilke biler er specialindrettede?
Kørsel mellem hjem og arbejde - Kørsel mellem hjem og skiftende arbejdspladser
25-dages-reglen
Tilkaldevagt
Kundeopsøgende aktiviteter
Chauffører
Kørsel til spisning eller madafhentning
Afhentning af kollega
Eksempler på kørsel, der anses for privat
Specialindrettede biler
Kørsel mellem hjem og arbejde
Privat kørsel i tilknytning til erhvervsmæssig kørsel
Privat kørsel i øvrigt
Firmanavn og CVR-nr.
Vognmænd
Kommuner, regioner eller offentlige institutioner
Dagsbeviser
Papegøjeplader
Moms og afgifter samt regulering ved ændret anvendelse
Privatbenyttelsesafgift
Herefter følger mere om almindelige firmabiler, egen bil, valget mellem firmabil og egen bil og endelig noget om selvstændigt erhvervsdrivende, hvor bilen indgår. Har du noget, vi skal hjælpe dig med, så er din lokale revisor lige om hjørnet.
God læselyst!