Løvehuler, huleligninger, ligningsråd og andre råd
I Dansk Revision er vil vilde med det selvstændige initiativ og hele iværksættersjælen, og vi ved, hvad der kræves for at få din virksomhed succesfuldt i mål.
Og hvis du er en af de knap 60 procent selvstændige erhvervsdrivende, der laver simple fejl i skattebetalingen, så er der hjælp hente - både i nye og forbedrede vejledninger fra SKAT, men ikke mindst hos din din lokale revisor i Dansk Revision.
Du har set dem i fjernsynet, når de starter op - f. eks. i Løvens Hule, og du har måske også lige læst om dem i nyhederne, når de igennem flere generationer betaler anselige beløb i skat - Her er de 20 virksomheder, der har betalt mest skat.
Måske du selv er en af dem: De der selvstændige virksomhedsejere, der gør en forskel for deres kunder, for velfærdssamfundet, for deres ansatte og naturligvis sig selv inden for deres respektive felter.
Måske du føler, at alle reglerne kan være lidt svære at gennemskue - at de nærmest lægger et huleligningsagtigt slør over kreativiteten i din virksomhed.
Kunne vi dog ikke bare tage alle reglerne og begrave dem med det hedengangne ligningsråd?
Kunne vi ikke bare gøre det lidt mere simpelt?
Det er muligt, at vi kunne, men nu er reglerne jo, som de er, og det er det vilkår, du som selvstændig skal arbejde under. Til gengæld kan du glæde dig over, at din og andre virksomheder i Danmark tilsammen indbetalte ca. 388 mia. kroner i skatter og afgifter i 2018. Provenuet fra virksomheder udgør dermed ca. 40 procent af det samlede skatte- og afgiftsprovenu i Danmark. Det provenu, der er på mere end 1 billion kroner, og som medvirker aktivt til at drive det samfund og lokalsamfund, som du og din virksomhed er en del af.
I Danmark i 2021 begav omkring 35.000 sig ind i det , der i revisor-fagsproget kaldes selvstændigt erhvervsdrivende virksomhed. At man har en god ide, noget man brænder for eller noget, man gerne vil udleve, er i sig selv positivt. Udfordringen er, i følge de seneste tal fra Skattestyrelsen, at selvstændige erhvervsdrivende begår flere og flere fejl i angivelsen til skatteforvaltningen.
Fejl i skatteangivelserne stiger
Fra 2015 til 2018 steg det tal - altså antallet af selvstændigt erhvervsdrivende, der begår simple fejl i skatteangivelsen - fra 53 procent. til 59 procent. Når selvstændigt erhvervsdrivende begår fejl i skatteangivelsen, er det ofte af privat karakter - fx hvis en erhvervsdrivende fratrækker en udgift til ægtefællens deltagelse i en studietur. I snit begik knap hver fjerde selvstændigt erhvervsdrivende fejl i angivelsen af private udgifter i perioden fra 2011 til 2018.
Hjælp at hente til skatteangivelser
For at nystartede virksomheder begår færre fejl, er der sat en del aktiviteter i gang. SKAT inviterer blandt andet til at deltage i webinarer, videoguides og fysiske informationsmøder. Virksomhederne kan på den måde få relevante råd til opstart samt viden om gældende regler og pligter som fx moms, lønsum, bogføring, oplysningsskemaer og forskud.
Mere rådgivning giver færre fejl
Skattestyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at de kan se, at de virksomheder, der deltager i vejledningsaktiviteter, efterfølgende har bedre styr på de områder, hvor der oftest begås fejl.
I Dansk Revision kan vi tilføje, at vi ved, at mange nystartede virksomheder har fokus på andet end deres skattebetaling i deres første leveår, hvilket nok er helt naturligt. Vi ved til gengæld også, at mere indblik giver et bedre overblik - vi kalder det “Overskud til Mere”. Mere vækst, mere fokus mere lønsomhed i din virksomhed.