20 milliarder kroner på vej fra SKAT
Påsken nærmer sig - det gør fridage, lidt ekstra sol og udbetalingen af overskydende skat også.
Og der er store, regionale forskelle på de beløb, der udbetales. Bor du i Region Hovedstaden, får du mest, og bor du i Region Syddanmark, får du mindst.
I fredags begyndte udbetalingen af den overskydende skat for indkomståret 2021 til 3,7 millioner borgere i Danmark - er du en af de “heldige”, så har du sikkert allerede fået beløbet ind på din NemKonto.
For nogle er det en overraskelse, hvad de får tilbage i skat, for flere er det en festdag, og andre taler ligefrem om at have fået ekstra penge, når den overskydende skat bliver tilbagebetalt.
Og her lagde måske mærke til, at vi satte ordet “heldige” i citationstegn tidligere. Og det er ikke fordi, vi ønsker at fjerne al påskehare-magien, men som de “knastørre revisorer”, vi er (vi foretrækker i øvrigt “hardcore skatteeksperter”), er vi nødt til at gøre opmærksom på, at du jo selv har indbetalt for mange penge i årets løb. Påsken er derfor en oplagt mulighed for lige at få kigget på forskudsopgørelsen for 2022 én gang til.
Regionale forskelle i korrekt forskudsopgørelse
I regionerne Nordjylland og Syddanmark er borgerne tilsyneladende en lille smule mere påholdende med pengene i forhold til SKAT - i hvert tilfælde har de været lidt bedre til at forskudsregistrere, og dermed får de i gennemsnit mindre udbetalt pr. person end i eksempelvis i Region Hovedstaden.
Vær opmærksom på, at den samlede, overskydende skat vil ændre sig løbende i det første halvår af 2022, blandt andet fordi fristen for at ændre årsopgørelsen først udløber henholdsvis den 1. maj 2022 for eksempelvis lønmodtagere, pensionister og SU-modtagere, og 1. juli 2022 for selvstændige erhvervsdrivende med flere.
Årsopgørelsens 240 felter i historisk perspektiv
Skulle du være lidt mere historisk interesseret i årsopgørelsen, så kan vi fortælle dig, at man allerede tilbage i 1903 blev opfordret til at indsende årsopgørelse (dengang hed det selvangivelse), og det var vitterligt en opfordring, idet det faktisk var frivilligt …
I 1946 strammes skatteskruen for første gang, og i 1977 kommer bankerne på banen med indførslen af oplysningspligten. I 1994 får vi “TastSelv” - altså via telefonen - og fra 1995 via internettet. I 1998 forsvinder den fysiske selvangivelse.
i dag består årsopgørelsen af 240 felter. Heraf er 99 af dem såkaldt låste felter, der udfyldes automatisk gennem tredjepartsdata. Det er i øvrigt ikke dig, men SKAT, der udelukkende bærer ansvaret for, at tredjepartsdata er korrekte.
Brug for en revisor til årsopgørelsen?
Du vil som udgangspunkt nok ikke have behov for en revisor som almindelig lønmodtager, med mindre du investerer i aktier, kryptovaluta, ejendomme eller lignende, ligesom du skal være opmærksom på beskatning af honorarer, tjenester mm, samt at der er øget fokus på indtægter fra de digitale arbejdsplatforme.