Covid-19: Momslån til små og mellemstore virksomheder er en realitet
I Dansk Revision oplever vi en øget interesse for den netop vedtagne momslåneordning, hvor små og mellemstore virksomheder får mulighed for at låne et rentefrit beløb svarende til den moms, der skal indberettes og betales den 1. marts 2021.
I denne nyhed kigger vores skatteeksperter nærmere på hvem, der kan ansøge om momslån, reglerne for momslån, ansøgningsfristen for momslån, tilbagebetaling af momslån mm.
Den 1. marts 2021 er der frist for flere udskudte momsfrister fra 2020. I forbindelse med den første nedlukning tilbage i marts 2020 fik små og mellemstore virksomheder lagt momsperioder sammen og dermed udskudt betalingen til foråret 2021, men på grund af de fortsatte restriktioner har Folketinget vedtaget - med stemmerne 96 mod 0 - at tilbyde virksomhederne en ny låneordning, der betyder, at momsbetalingen den 1. marts 2021 først skal tilbagebetales den 1. februar 2022.
Små og mellemstore virksomheder kan ansøge om momslån.
Mellemstore virksomheder, der afregner kvartalsvis, omfatter typisk nyregistrerede virksomheder og virksomheder med en omsætning mellem 5 mio. kroner og 50 mio. kroner, og små virksomheder, der afregner halvårligt, omfatter virksomheder med en samlet omsætning på under 5 mio. kroner.
For at kunne søge kræver det, at virksomheden:
ikke er en offentlig institution.
ikke er under konkursbehandling, rekonstruktionsbehandling, likvidation eller tvangsopløsning.
ikke har en eller flere foreløbige fastsættelser, som ikke er erstattet af en indberetning.
ikke har stillet sikkerhed eller er blevet pålagt at stille sikkerhed efter opkrævningslovens § 11.
ikke har en fysisk eller juridisk person, som inden for de sidste 10 år er dømt for skatte- og afgiftssvig, og som:
ejer virksomheden
reelt driver virksomheden
er medlem af virksomhedens bestyrelse eller direktion
er filialbestyrer i virksomheden
ikke har skiftet 50 % eller mere ud af ejerkredsen i perioden fra og med den 29. januar 2021 til og med dagen for anmodning om lån. Du kan dog godt ansøge, hvis du kan vedlægge en revisorerklæring om ejerskiftet.
Virksomheden skal overholde ovenstående kriterier i hele låneperioden.
Husk at indberette moms til tiden - og bliv ved med det
Det er vigtigt, at din virksomhed har indberettet korrekt og til fristen 1. marts 2020. Det er forudsætningen for, at din virksomhed kan komme i betragtning til momslånet. Hvis I ikke har indberettet til tiden, vil I ikke kunne komme i betragtning til et momslån.
Hvis virksomheden har fået et lån, men glemmer at indberette fx A-skat og am-bidrag, moms eller punktafgifter rettidigt efterfølgende og dermed får en foreløbig fastsættelse, betyder det, at virksomheden ikke længere opfylder betingelserne. Derfor skal lånet tilbagebetales straks efter, at virksomheden ikke længere opfylder betingelserne.
Hvis din virksomhed ikke betaler til tiden, skal du være opmærksom på:
at det kan være muligt at få et lån alligevel. Den manglende betaling vil blive konverteret til et rentefrit lån, men lånet vil gå til at dække det skyldige beløb - og derfor bliver lånet ikke udbetalt.
at der løber renter på betalingen, frem til et evt. lån bevilges.
at der muligvis vil blive rykket for betalingen, og at der i den forbindelse bliver lagt et rykkergebyr på.
at et evt. lån ikke kommer til at omfatte disse renter og gebyrer. Renter og gebyrer skal virksomheden derfor selv betale, for ellers vil disse overgå til inddrivelse.
at det ikke er alle virksomheder, der kan blive godkendt til et lån (fx virksomheder under konkursbehandling, rekonstruktionsbehandling, likvidation eller tvangsopløsning). Det betyder, at hvis virksomheden ikke betaler på en anden måde, vil den manglende betaling overgå til inddrivelse.
Tilbagebetaling af momslån
Din virksomhed skal betale lånet tilbage via Skattekontoen senest den 1. februar 2022. Ønsker du at afdrage løbende, så fungerer det teknisk set sådan, og også det kører over skattekontoen – du kan derfor forhøje udbetalingsgrænsen på skattekontoen, og når du så foretager en indbetaling, bliver beløbet stående på skattekontoen (da udbetalingsgrænsen er forhøjet, tilbagebetales beløbet ikke og bliver derfor stående på skattekontoen). Når vi kommer til den 1. februar 2022, vil indbetalingerne så dække den skyldige moms og gælden er betalt.
Hvis din virksomhed ikke betaler lånet tilbage til tiden, får I gæld til staten, som der bliver beregnet renter af. Er virksomhedens samlede gæld over 5.000 kroner modtager I en rykker, og hvis der stadig ikke betales, bliver gælden sendt til inddrivelse.
Hvis din virksomhed i lånets løbetid ikke længere opfylder betingelserne for lånet, skal lånet tilbagebetales straks efter, at I ikke længere opfyldte betingelserne. Det gælder fx, hvis virksomheden bliver tvangsopløst eller får en foreløbig fastsættelse. Hvis du lukker din virksomhed, skal lånet tilbagebetales senest 14 dage efter virksomhedens registrering ophører.
Ansøgning om momslån
Du kan ansøge om momslån fra den 17. marts 2021 til 14. april 2021 via virk.dk. Du kan enten selv udfylde og indsende ansøgningen, eller du kan få din lokale revisor til at gøre det for dig.
På virk.dk vil du kunne læse mere om, hvordan du ansøger om lånet, så snart lånet er muligt at søge.
#momslån #moms #skat #2021 #SMV #hjælpepakker #Corona #Covid-19 #danskrevision