Kørselsfradrag for transport imellem hjem og arbejde

Kørselsfradraget eller befordringsfradraget, som det også kaldes, er et af de fradrag, der bruges mest. Hver fjerde skattepligtige dansker benytter sig af netop det fradrag.

Fradraget har øvrigt 62 år på bagen, og blev dengang indført for at “øge arbejdskraftens mobilitet”.


Kørselsfradraget er populært, og i de seneste 10 år er der givet fradrag for kørsel imellem hjem og arbejde for mere end 170 milliarder kroner. Der kan gives fradrag for transport med fly, over broer, på cykel, ved samkørsel eller i egen bil - bare for at nævne nogle eksempler, men der er forskel på taksterne, og der er samtidig en række forhold, du skal være opmærksom på.



Alle transportmidler tæller, og du kan få kørselsfradrag, når du har mere end 12 km til din arbejdsplads. Du kan kun få fradrag for de dage, du rent faktisk kører til og fra arbejde. Du kan altså ikke få kørselsfradrag for eksempelvis hjemmearbejdsdage, kursusdage, sygedage, orlov etc., herunder onlinemøder med dine kunder eller kolleger. Det havde du nok selv regnet ud, men nu er det så slået helt fast.

Du kan heller ikke få kørselsfradrag, hvis:

  • din arbejdsgiver betaler transporten

  • du har fri bil til rådighed (firmabil)

  • du kører til og fra dit studie, da SU ikke tæller som løn

  • du kører til og fra ulønnet praktik


Udbetaling af kørselsfradrag, årsopgørelse og forskudsopgørlse

Kørselsfradraget bliver ikke udbetalt som sådan, men det indregnes i din årsopgørelse, og fradragets værdi er ca. 26 %. Det vil sige, at hvis dit kørselsfradrag er 1.000 kroner, så sparer du ca. 260 kroner i skat. Husk i øvrigt, at 2020 var et atypisk år, og at du sikkert skal rette lidt i fradraget på din årsopgørelse. Forventer du nedsat kørselsaktivitet i 2021 også, så kan du med fordel rette din forskudsopgørelse ved samme lejlighed.

Trransport pr. dagFradrag pr. km pr. dag for 2021Fradrag pr. km pr. dag for 2020
0-24 km0 kr. (intet fradrag)0 kr. (intet fradrag)
25-120 km1,90 kroner1,96 kroner
Over 120 km0,95 kroner0,98 kroner
Over 120 km i yderkommuner #)1,90 kroner1,96 kroner
#) Kommuner finders længere nede i artiklen

Hvilken adresse tæller ved beregning af kørselsfradrag?

Det er din folkeregisteradresse, der som udgangspunkt tæller som “officiel adresse”, men du skal være opmærksom på, at hvis du for eksempel er i sommerhus, på hotel, er hos familie eller på besøg hos venner, så er det dit opholdssted, der tæller i udregningen af fradraget til din arbejdsplads. Vær her opmærksom på, at fradraget ikke kan være større end fradraget mellem din officielle adresse og arbejdspladsen.


Skal jeg vælge den korteste rute imellem hjem og arbejde?

Nej. I følge SKAT er det ikke nødvendigt, at du vælger den korteste rute. Du kan sagtens vælge den reelle afstand imellem din adresse og arbejdsplads - det kan være, at motorvejen er længere i afstand, men kortere tidsmæssigt, og så er det altså denne rute, der - så at sige - tæller.

Der er dog en række undtagelser, og at hente morgenbrød, børn, kolleger og andet godtfolk er der ikke kørselsfradrag for. Du kan således ikke fradrage for hverken din chef eller afhentning af vino til fredagsbaren. Husk i øvrigt at tage offentlig transport hjem efter fredagsbaren - det er der fradrag for.

Der findes en TastSelv-beregner i årsopgørelsen på skat.dk, og her kan du altså selv rette, hvis afstanden er anderledes.


Regional fordeling af kørselsfradrag i 2019

Regional fordeling af kørselsfradrag i 2019


Samkørsel og kørselsfradrag

Du kan trække det fulde beløb fra selvom du kører sammen med andre, og det gælder også selvom du ikke betaler for samkørslen. Gaver til den, der stiller bil til rådighed er altid en sød handling, men den slags hører under almindelig pli, og er ikke fradragsberettiget.

Hvis I kører flere over en bro, så er det dog kun én i bilen, der kan få det såkaldte brofradrag.

BroTransportmiddelEkstra fradrag pr. tur i 2021 og 2020
StorebæltBil/motorcykel110 kroner
StorebæltTog/offentlig transport15 kroner
ØresundBil/motorcykel50 kroner
ØresundTog/offentlig transport8 kroner
Fjordforbindelsen FrederikssundBil12 kroner

Lad os tage et eksempel lånt fra skat.dk

Jens bor i Roskilde og arbejder i Odense i 2020. Den daglige kørsel er altså 258 km. Jens kører i egen bil. Brofradraget på Storebælt er 110 kr. pr. tur i 2020. Det daglige fradrag er således:

120 - 24 km: 96 km × 1,96 kr. pr. km = 188,16 kr.
Over 120 km: 138 km × 0,98 kr. pr. km = 135,24 kr.
Broudgift: 2 x 110 kr. pr. tur = 220,00 kr. (Husk at gemme dokumentation for betaling af broafgiften)

Fradrag pr. dag: 543,40 kr.

Hvis Jens i stedet kører med tog, er fradraget:

120 - 24 km: 96 km × 1,96 kr. pr. km = 188,16 kr.
Over 120 km: 138 km × 0,98 kr. pr. km = 135,24 kr.
Broudgift: 2 x 15 kr. pr. tur = 30,00 kr. (Husk fortsat at gemme dokumentation for betaling af broafgiften)

Fradrag pr. dag: 353,40 kr.


Flere arbejdsteder, udlandsarbejde og kørselsfradrag

Har du fordelt dit arbejde på flere arbejdspladser eller steder, så skal du indtaste antal dage for hver enkelt arbejdsplads.

Hvis du kører til flere arbejdspladser på samme dag, kan du få kørselsfradrag, hvis du samlet kører mere end 24 km om dagen. Det gælder også, hvis du kører til og fra den samme arbejdsplads flere gange dagligt.

Hvis du bor i udlandet - eksempelvis Sverige eller Tyskland - kan du også få kørselsfradrag.



Yderkommuner, øer og meget lange afstande

Der er forhøjet kørselsfradrag, hvis du bor i en yderkommune eller på udvalgte småøer og samtidig kører over 120 km imellem din officielle adresse og arbejdspladsen.

Yderkommuner i forhold til kørselsfradrag er: Brønderslev, Bornholm, Faaborg-Midtfyn, Frederikshavn, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Langeland, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Odsherred, Samsø, Skive, Slagelse, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmerland, Vordingborg, Ærø, Aabenraa.

Småøer i forhold til kørselsfradraget er: Aarø, Baagø, Egholm, Endelave, Hjarnø, Mandø, Nekselø, Orø, Sejerø, Tunø

Fra 1. januar 2019 har du derover kunnet få et ø-fradrag på 219 kroner pr. nat, du ikke har haft mulighed for at komme hjem og overnatte på grund af afstanden. Ø-fradraget fordrer derudover, at du bor på en ikke-brofast ø i en yderkommune eller på en af de ovennævnte småøer.


Skærpede krav til dokumentationen, hvis du har befordring over meget lange afstande

Hvis du benytter færge eller fly på en del af eller hele vejen mellem din officielle adresse og din arbejdsplads, kan du få fradrag for den faktisk dokumenterede udgift til færge eller fly. Her kan billeder udgøre dokumentationen, ligesom brændstofkvitteringer også kan være medvirkende til at dokumentere din transport over længere afstande. Foregår transporten ind og ud af EU, kan stempler i passet bruges som dokumentation for, hvordan transporten er foregået.



Udvikling i kørselsfradrag fra 2010 til 2019

Udvikling i kørselsfradrag fra 2010 til 2019


 
Forrige
Forrige

Covid-19: Revisorens råd - Skub ikke hjælpepakkerne foran dig

Næste
Næste

Hold påskeferie uden skattesmæk - også til næste år