Hvordan beskattes firmagaver, julegaver, jubilæumsgaver og andre gaver?

At julen står for døren ved vi om nogen i Dansk Revision, for når de lyse timer på dagene bliver færre, bliver spørgsmålene flere, og et at de spørgsmål, der altid kræver et eller flere uddybende efterårssvar er det om gaver fra arbejdsgivere til medarbejdere.

Så er du arbejds-gave-giver så læs med her, og er du den glade firmagave-modtager, så er der også nyttig viden at hente.

Er du arbejdsgiver, og vil du gerne give dine medarbejdere en julegave, en jubilæumsgave, et gavekort, en frokost, en julefrokost, en spontan gave eller en anden form for gave, så er der en række helt faste regler om, hvad gaven må koste, hvad den skal indeholde og hvem, der skal indberette gavens værdi til SKAT.

Uanset hvilket humør du er i, og uanset hvorfor du vælger at give en gave til dine medarbejdere, så er udgangspunktet altid, at der er tale om et skattepligtigt personalegode, men …

… der er undtagelser og en af dem er, at dine medarbejdere ikke beskattes af en firmajulegave, hvis julegave-købsprisen inklusive moms ikke overstiger et bestem beløb. Denne regel skal kombineres med den generelle bagatelgrænse for personalegaver.

Vedrørende dit fradrag som arbejdsgiver, så er det som udgangspunkt sidestillet med en driftsomkostning, uanset dine medarbejderes eventuelle beskatning.

Hvad er gaver fra arbejdsgiver?

Dine medarbejdere kan modtage gaver fra dig til en årlig, samlet værdi under en skattemæssig beløbsgrænse på 1.300 kroner i 2024. Når vi skriver gaver, så inkluderer det både julegaver, men også de såkaldte “Tingsgaver”. Tingsgaver er et skattemæssigt underbegreb af gaver, og det dækker eksempelvis over varer fra butikker, supermarkeder, restaurationsbesøg samt vin, chokolade, mad, drikke, boligtilbehør, dekoration mm.

Hvis du som arbejdsgiver giver gaver til en samlet værdi af mere end 1.300 kroner om året, så skal både du og dine medarbejdere indberette de skattepligtige gaver. Medarbejderen indberetter via sin årsopgørelse i rubrik 20.

Jubilæumsgratialer, fratrædelsesgodtgørelser og lejlighedsgaver ved private mærkedage er ikke omfattet af den skattefrie beløbsgrænse. Det gennemgår vi særskilt senere i artiklen.

Er julegaven skattefri?

Som udgangspunkt er julegaven skattefri under et bestemt beløb - og nu bliver det lidt teknisk - for selvom julegaven tæller med i den samlede værdi af skattefrie gaver til den enkelte medarbejder, så vil den aldrig blive beskattet, så længe den holder sig lige på eller under 900 kroner (2024), og det er uanset eventuelle andre gavers beløbsstørrelse i samme år.

Du kan sagtens give en skattefri julegave til dine medarbejdere med en værdi på op til 1.300 kroner, men I risikerer, at det hele skal beskattes, hvis du har givet andre gaver i det pågældende år.

Lad os tage et eksempel.

Eksempel 1:
Din medarbejders julegave har en værdi på 900 kroner, og du har, som arbejdsgiver, givet medarbejderen andre gaver i årets løb til en værdi af 500 kroner.

I dette eksempel beskattes medarbejderen ikke af julegaven, da julegaven ikke overstiger grænsen på 900 kroner (2024). Medarbejderen bliver kun beskattet af de øvrige gaver til 500 kroner, da den samlede årlige skattefrie bundgrænse på 1.300 kroner (2024) er overskredet.

Eksempel 2:
Julegaven har en værdi på 1.000 kroner og medarbejderen har i samme år fået andre gaver fra dig som arbejdsgiver til en værdi af 500 kroner.

I dette eksempel beskattes medarbejderen af både julegaven og af de andre gaver i årets løb, da bundgrænsen på 1.300 kroner (2024) overskrides, og grænsen for julegavens størrelse også er overskredet. Julegaven på over 900 kroner beskattes derfor, når det samlede, årlige gavebeløb fra arbejdsgiver er større end 1.300 kroner.

Andre gaver fra arbejdsgiver

Der er naturligvis andre årstider end jul, hvor du som arbejdsgiver kan give dine medarbejdere gaver - de såkaldte lejlighedsgaver eller tingsgaver. Fælles for disse er, at de gives i anledning af private begivenheder som:

  • Runde fødselsdage

  • Bryllupper herunder sølv- og guldbryllup mm.

  • Fødsel

  • Overgang til pension eller anden fratrædelse

Lejlighedsgaver/tingsgaver er som udgangspunkt skattefrie og tæller ikke med i de ovennævnte 1.300 kroner (2024).

Giver du en gave til en ansat, som overstiger det, der anses for “passende”, bliver gaven skattepligtig. Der findes dog ikke klare regler for, hvilken størrelse lejlighedsgave, der anses for at være “passende”, og vi anbefaler altid, at du lige spørger din lokale revisor, hvis du overvejer at give en større lejlighedsgave.

Særligt for gaver ved jubilæum og fratrædelse

Du kan give dine medarbejdere skattefrie jubilæumsgaver på op til 8.000 kroner ved henholdvis 25, 35, 40, 45 og 50 års ansættelse i din virksomhed.

Medarbejdere i din virksomhed kan også få skattefrie jubilæumsgaver på op til 8.000 kroner, hvis din virksomhed har 25-års jubilæum eller har bestået i et antal år deleligt med 25. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at alle dine fuldtidsansatte skal have det samme beløb i jubilæumsgratiale, og at de deltidsansatte skal have en forholdsmæssig andel.

Taler vi fratrædelse, så er en fratrædelsesgodtgørelse på op til 8.000 kroner altid skattefri.

Vær opmærksom på, at Skatterådet har udtalt, at en jubilæumsgave med en værdi på 2.500 kroner i andledning af et ti-års-jubilæum ikke var skattefrit ligesom en kommunes faste gavebidrag (på sølle 300 kroner) til alle ved lignende lejligheder, også var skattepligtige og skal medtages under bagatelgrænsen på de 1.300 kroner i 2024.

Hvad er reglerne om kontanter og gavekort som gaver?

Modtager dine medarbejder kontanter, vil de altid være skattepligtige - uden undtagelse.

Gavekort sidestilles skattemæssigt med kontanter, og gavekort er derfor skattepligtige. Gavekortet kan dog være skattefrit, hvis gavekortet gives til naturalier, som på forhånd er udvalgt og bestemt af dig som arbejdsgiver.

Det betyder at en ellers skattefri julegave til 900,- kroner, pludselig kan blive skattepligtig, hvis det er et gavekort. Det gælder, hvis gavekortet er brugbart til en bred række af forskellige ydelser, som for eksempel restaurationsbesøg, kro- og hotelophold, mad og drikke etc., hvor dine medarbejdere selv vælger frit fra “menu-kortet”.

Giver du dine medarbejdere et gavekort med mulighed for at købe ind i hele din virksomheds varesortiment, vil det igen betyder, at der ikke er tale om begrænset udvalg, og dine medarbejdere vil her også skulle beskattes af gavekortet.

Skattepligtige gavekort til dine medarbejdere

Hvis et gavekort er skattepligtigt, skal medarbejderen selv oplyse gavekortets værdi på sin årsopgørelse i rubrik 20. Da du er arbejdsgiver, skal du tillige indberette værdien af gavekortet og indeholde A-skat og am-bidrag af beløbet - og du kan ikke undgå am-bridraget (andre har prøvet og SKAT har talt).

Herunder er eksempler på gavekort, der altid vil være skattepligtige for dine medarbejdere:

  • Et fysisk gavekort, der kan ombyttes til kontanter eller et gavekort, der har en bred anvendelsesmulighed, som det vil være tilfældet med et gavekort til Magasin, Sallling, Føtex, Bilka, Netto, Coop eller andre indkøbsfaciliteter herunder byggemarkeder, storcentre, centerforeninger, havecentre m.fl.

  • Et digitalt gavekort og gavekort fra en internetshop, herunder plastikkort fra cityforeninger, supermarkeder og storcentre. Digitale gavekort skal nemlig altid kunne byttes til kontanter, og i den forbindelse er det underordnet, at dine medarbejdere muligvis skal betale et gebyr for at få gavekortet ombyttet til kontanter.

  • Gavekortet er til hele dit varesortiment (din virksomheds produkter).

Skatterfrie gavekort til dine medarbejdere

Som nævnt i forrige afsnit, så kan et gavekort som gave til dine medarbejdere være skattefrit, hvis gavekortet gives til naturalier, som på forhånd er udvalgt og bestemt af dig som arbejdsgiver. Udvalget skal - i følge SKAT - være “beskedent”.

Det vil naturligvis altid en vurderingssag hvilke gavekort, der beskattes, og det gælder enhver type gavekort til dine medarbejdere. Som udgangspunkt vil nedenstående gavekort fra dig, som arbejdsgiver, dog altid være skattefrie. Det fremgår af forskellige domme og SKATs egne formuleringer. Så holder du dig inden for disse tre punkter, så er du på skatte-sikker grund.

  1. Du giver dine medarbejdere et gavekort, der kun gælder til få, udvalgte gaver på nettet. Det er her, hvor du aftaler med en online-gaveleverandør, at dine medarbejdere kan vælge imellem 2-3 julegave-pakker via en hjemmeside med et login, og så efterfølgende få disse julegaver leveret på hjemmeadressen eller på virksomhedens adresse til afhentning.

  2. Du giver dine medarbejdere et gavekort, hvor du på forhånd har valgt gaven på gavebeviset. Det kan sagtens være forskellige gavekort til forskellige medarbejdere, fællesnævneren er blot, at det kun kan anvendes til ét formål.

  3. Du giver et gavekort til en bestemt restaurant - og her skal restaurantens navn fremgå. Gavekortet skal derudover kun kunne bruges til dagens tre-retters-menu eller til én ud af 3 tre-retters menuer, som er sammensat på forhånd.

Vil du vide mere om firmagaver, gaver, gratialer og personalegoder?

Du kan læse mere om lovgivningen bag jule- og nytårsgaver, lejlighedsgaver, øvrige gaver, præmier og gevinster via linket herunder. Linket peger ind på SKATs hjemmeside, hvor de generelle regler for jule- og nytårsgaver, lejlighedsgaver, øvrige gaver, præmier og gevinster i ansættelsesforhold beskrives.
C.A.5.5.1 Jule- og nytårsgaver, lejlighedsgaver, øvrige gaver, præmier og gevinster

Du kan læse mere om lovgivningen bag fratrædelsesgodtgørelse og jubilæumsgratialer via linket herunder
C.A.3.5 Fratrædelsesgodtgørelser mv.

Du kan læse mere om personalegoder generelt i vores publikation “Personalegoder 2024 - skat og moms”, hvor vi gennemgår alle reglerne for personalegoder, herunder julegaver, lejlighedsgaver, jubilæumsgaver samt andre gaver.
Personalegoder 2024


 
Forrige
Forrige

International revisor og lokal revision - lokal revisor og international revision

Næste
Næste

Hockey, en lokal revisor og guld i Georgien