Pekuniære muligheder på skatteområdet - mere forskning, øget håndværkerfradrag og gavekort til oplevelser
I Berlingske Tidende kunne man i 1991 læse, at “Betrængte arrangører kom til virksomhederne med deres bønner om pekuniær bistand.”*
I disse tider kommer både arrangører, organisationer og øvrige virksomheder til Folketinget med bøn om ditto, og der er tilsyneladende hjælp at hente.
Her fremme i 2021 gennemgår vi en række forslag og lovændringer, der skal hjælpe økonomien, virksomhederne og den enkelte dansker med at komme godt ud af Coronaens skygge.
Lige før jul vedtog Folketinget et lovforslag om forøget fradrag for forsknings- og forsøgsudgifter.
Der blev derudover fremsat lovforslag om forbedringer i afskrivningsloven. Forbedringer, som giver virksomhederne muligheder for hurtigere at afskrive nye investeringer. Endelig er der fremsat forslag om ændringer i håndværkerfradraget og udlejning af sommerhuse.
Midlertidig forhøjelse af fradraget for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed
Lovforslaget medfører, at fradraget for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed midlertidigt forhøjes fra 103% i indkomståret 2020 til 130%. I indkomståret 2021 er forhøjelsen fra 105% til 130%.
For sambeskattede selskaber gælder loftet for alle de sambeskattede selskaber under ét. Loftet fordeles forholdsmæssigt mellem selskaberne efter størrelsen af de fradragsberettigede udgifter omfattet af merfradraget.
Der er ikke med lovændringen ændret på definitionen af udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed. Der vil typisk være tale om lønudgifter, udgifter til råstoffer og udgifter til leje af laboratorier eller lignende, som anvendes til forsøgs- og forskningsaktiviteter.
Lovforslaget er trådt i kraft og har virkning for indkomståret 2020.
Midlertidigt investeringsvindue for driftsmidler med øget fradragsret
Det fremgår af lovforslaget, at der i en periode gives forhøjet fradrag for skattemæssige afskrivninger på investeringer i maskiner og inventar med beløb svarende til 116 % af kostprisen. Det vil gælde for fabriksnye anskaffelser i perioden 23. november 2020 til 31. december 2022. Reglen vil gælde for alle køretøjer såsom vare- og lastvogne, men ikke for personbiler, og heller ikke for maskiner, der drives af fossile brændsler, samt skibe.
Afskrivninger med forhøjet afskrivningsgrundlag skal føres på en særskilt saldo.
Investeringer, der vælges straksafskrevet såsom småaktiver og software, er ikke omfattet af forslaget om forhøjet afskrivningsgrundlag.
Lovforslaget er ikke vedtaget, men skal træde i kraft hurtigst muligt.
Beløbsgrænsen for småaktiver øges
Det fremgår af samme lovforslag, at beløbsgrænsen for straksafskrivning af udgifter til småanskaffelser permanent skal hæves fra 14.100 kr. til 30.000 kr. (2020-niveau). Denne ændring har virkning for anskaffelser foretaget den 23. november 2020 og derefter.
Lovforslaget er ikke vedtaget, men skal træde i kraft hurtigst muligt.
Boligjobordningen og gavekort
Der er fremsat lovforslag om at lempe BoligJobordningen midlertidigt i 2021, således at loftet for serviceydelser hæves til 25.000 kr., og fradragsværdien af fradraget øges til ca. 35 pct. for serviceydelser.
Loftet for håndværksydelser hæves til 25.000 kr. Formålet er at støtte serviceerhvervet og fremme private grønne investeringer. Der ændres ikke på de fradragsberettigede ydelser.
Det foreslås desuden at indføre en særskilt skattefritagelse i 2021 af gavekort med en beløbsgrænse på 1.200 kr., som kan bruges til hoteller, restauranter og forlystelser, herunder museer, teater- og biografforestillinger m.v.
Ændringen vedrørende BoligJobordningen får virkning for indkomståret 2021.
Ændringen vedrørende gavekort får virkning for kalenderåret 2021.
Midlertidig forhøjelse af bundfradrag ved udlejning af fritidsboliger
Det fremgår af lovforslaget herom, at bundfradraget for udlejning af fritidsbolig midlertidigt forhøjes fra 41.800 kr. til 60.000 kr. (2020-niveau). Det gælder dog kun, når fritidsboligen udlejes gennem en tredjepart, der indberetter lejeindtægterne til Skattestyrelsen.
For en fritidsbolig med en lejeindtægt på f.eks. 110.000 kr. i 2020 kan man foretage et bundfradrag på 60.000 kr., hvis lejeindtægten indberettes. I den reducerede lejeindtægt på 50.000 kr. kan der fradrages 40%, hvorefter beskatningsgrundlaget efter lovforslaget vil være på 30.000 kr.
Lovforslaget har virkning for indkomståret 2020.
* : Kilde: ordnet.dk