Virksomhedens sommerhus og medarbejdernes beskatning

Der gælder særlige beskatningsregler, hvis din virksomhed ejer en feriebolig, og du eller dine kolleger låner eller lejer denne.

Som arbejdsgiver, skal du være opmærksom på, at du har indberetningspligt til SKAT, ligesom der gælder skærpede beskatningsregler for direktører og hovedaktionærer.

Lad os starte med at gentage, at personalegoder reelt blot er løn, der udbetales i naturalier, og udgangspunktet for personalegoder er, at den skattepligtige værdi af godet er markedsværdien.

Nogle personalegoder værdiansættes til et beløb, der afviger fra markedsværdien via en række standardsatser. Det gælder for eksempel for ferieboliger, og ved feriebolig forstås enhver bolig, der har karakter af ferie- eller fritidsbolig, herunder sommerhuse, ferielejligheder, hytter mm.

Helt tilbage i 1959 vedtog det daværende Folketing den såkaldte Erhvervelseslov. Formålet var, og er fortsat, at begrænse udlændinge i, at erhverve sig fast ejendom i Danmark. Senere, ved Danmarks indtrædelse i det Europæiske Fællesmarked (EF) - senere EU, kom sommerhusloven til, og også her var tanken at begrænse øvrige landes indbyggeres adgang til rekreative områder i Danmark, og på den måde forhindre kraftige prisstigninger og udelukkelse af “almindelige danske lønmodtageres” mulighed for at købe og eje et sommerhus.

På baggrund af ovenstående, kombineret med EU-lovgivning og planloven, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, og…

… når først din virksomhed har købt ferieboligen, så er der også en række beskatningsregler, du også skal være opmærksom på. Både for hovedaktionær, direktører m.fl. samt for øvrige medarbejdere.

Du kan læse mere generelt om personalegoder og beskatning af personalegoder i vores publikation om emnet.
Personalegoder - skat og moms 2024

Medarbejderes beskatning af feriebolig

Medarbejdere, der låner ferieboligen, skal betale skat af en værdi, der altid udgør en procentdel af boligens værdi pr. uge. Procentsatsen er afhængig af, på hvilken årstid ferieboligen benyttes. For ugerne 22-34 er der tale om 0,5 % af ejendomsværdien (værdiansat til den offentlige vurdering pr. 1. oktober året før brugsåret), og for de øvrige uger 0,25 % pr. uge. Det er de samme satser, der gælder i de samme perioder, uanset om der er tale om et sommerhus eller en skihytte. Højsæson er højsæson.

Er der tale om en feriebolig / skihytte i udlandet, så vil beskatningsværdien udregnes som en skønnet handelsværdi pr. 1. januar året før brugsåret og reguleret med en afstandsprocent, der svarer til forskellen mellem danske, offentlige ejendomsvurderinger og faktiske handelspriser.

Hvis der er tale om delvis betaling eller fuld markedsmæssig leje, gælder det, at egenbetalingen fradrages den skattemæssige værdi, jf. eksemplet nedenfor.

Eksempel 1:
Du låner et feriehus af din arbejdsgiver i uge 25. Huset har en ejendomsværdi på 1,8 millioner kroner. Du skal nu beskattes af 0,5 procent af 1,8 millioner kroner svarende til 9.000 kroner.

Eksempel 2:
Du låner det samme feriehus som i første eksempel i ugerne 38 og 39. Du skal nu beskattes af 0,25 procent af 1,8 millioner svarende til 9.000 kroner (0,25 procent x 2 x 1,8 millioner kroner).

Eksempel 3:
Du lejer ovenstående feriebolig og betaler din arbejdsgiver 5.000 kroner for perioden. Skatteregnskabet ser nu sådan ud:

TekstKolonneBeløb
Beregnet beløb af fritidsboligens værdi (0,5 % eller 0,25 % afhængig af sæson)19.000 kroner
Du har betalt følgende beløb i leje25.000 kroner
Du skal beskattes af (kolonne 1 minus kolonne 2)34.000 kroner
 

Hovedaktionærers og direktørers beskatning af feriebolig

Er du direktør, hovedaktionær eller andet med væsentlig indflydelse på egen aflønningsform, så skal du beskattes af personalegoder på samme måde som andre medarbejdere. Der gælder dog tre undtagelser, hvor beskatningen er skærpet:

  1. Helårsbolig

  2. Feriebolig

  3. Lystbåd.

Og hvis du nu sidder og tænker på, at din nylige direktørtitel kan gå hen og blive en bekostelig beskatningsaffære, så kan vi glæde dig med, at en direktørtitel alene ikke er tilstrækkeligt til, at de skærpede beskatningsregler anvendes. Det gælder for eksempel, hvis du som direktør har meget begrænsede ledelsesbeføjelser, og alle vigtige beslutninger skal godkendes af en administrerende direktør.

Er du hovedaktionær, så vil du i de allerfleste tilfælde være omfattet af de skærpede regler.

Er du underlagt de skærpede beskatningsregler, så vil værdien af feriebolig blive opgjort og beskattet efter de regler, der gælder for dine kolleger (øvrige medarbejdere) som nævnt i det første afsnit om medarbejderes beskatning af feriebolig.

Herudover gælder en såkaldt formodningsregel, og den betyder, at du skal beskattes af den mulige rådighed for hele året, hvilket vil sige, at den årlige beskatning vil udgøre 16,25 % af ferieboligens ejendomsværdi.

Har ferieboligen været stillet til rådighed eller udlejet (dog ikke til andre personer med væsentlig indflydelse på egen aflønningsform og nærtstående som eksempelvis børn, børnebørn og forældre), så sker der reduktion af beskatningen. Er sommerboligen eksempelvis udlejet til dine medarbejdere 5 uger i højsæsonen, vil de 16,25 % nedsættes med 5 x 0,5 % til 13,75 %.

Er der tale om det, der kaldes et personalesommerhus, hvilket vil sige, at ferieboligen er udlejet/stillet til rådighed i 13 uger eller mere pr. år, så bortfalder formodningsreglen, og direktører og hovedaktionærer skal derfor kun beskattes af den faktiske benyttelse. Igen gælder reglerne fra forrige afsnit om at rådigheden betyder, at huset faktisk er udlejet/stillet til rådighed for andre medarbejdere, som ikke er nærtstående til hovedaktionæren - og det skal kunne dokumenteres.

Der er en yderligere en betingelse om, at de 8 uger af de 13 uger skal ligge i ugerne 22-34.

Undgå uhensigtsmæssig beskatning af virksomhedens sommerhus

Det er altid dejligt at glæde sine medarbejdere, og der vil sikkert være mange, der vil værdsætte et personalesommerhus. Og det er netop vigtigt, at det forbliver det: Et personalesommerhus.

Som en afslutning kan vi fortælle, at Landsskatteretten i en kendelse har vurderet, at hovedanpartshaverne i et selskab ikke skulle beskattes af fri feriebolig, da disse totalt og fuldstændigt havde fraskrevet sig rådigheden over ejendommen, men at der findes talrige eksempler på, at skatteyder har tabt sager netop omkring dette emne, og at det derfor er ekstremt vigtigt, at du sikrer dig ordentlig rådgivning inden din virksomhed investerer i en feriebolig i enten Danmark eller i udlandet.

 
 
Forrige
Forrige

Grundlovsdag og grundloven - skat og revision

Næste
Næste

Skat ved udlejning af sommerhuse og ferieboliger i Danmark og i udlandet