Hvad betyder de nye ejendomsskatter for din virksomhed?

Den nye ejendomsskattelov træder i kraft ved årsskiftet, og for virksomheder betyder det, at deres ejendomsbeskatning overgår til staten.

Desværre er virksomheder, der betaler dækningsafgift af deres erhvervsejendomme, ikke lige så godt stillet økonomisk og retssikkerhedsmæssigt som de private boligejere.

Der er nu kun godt fire måneder til de nye ejendomsskatter træder i kraft, og blandt de vigtigste ændringer kan nævnes, at skattesatserne sænkes for at modsvare de højere ejendomsvurderinger.

En anden ændring er, at virksomhedernes ejendomsbeskatning overgår til staten. Det gælder både grundskylden og den særlige ekstra ejendomsskat på virksomheder - den såkaldte dækningsafgift. Desværre vil virksomhederne ikke være lige så godt stillet, hverken økonomisk eller retssikkerhedsmæssigt, som de private boligejere. Det fremgår af en vurdering fra FSR - Danske Revisorer.

Virksomhedernes ejendomsbeskatning overgår fra 1. januar 2024til staten. Det gælder både grundskylden og dækningsafgiften, der i 2023 opkræves i 33 af landets 98 kommuner – fortrinsvis i Hovedstadsområdet. Din virksomheds ejendomsskatter kommer dermed til at indgå i Skattekontoen på lige fod med de øvrige skatter, moms og afgifter.

To typer af ejendomsskatter på erhvervsejendomme

Der findes 2 typer af ejendomsskatter på erhvervsejendomme. Den ene er Grundskyld, og den betales af alle virksomheder. Den anden hedder Dækningsafgift, og det er en særskat kommunen kan vælge at pålægge udvalgte erhvervsejendomme. En forudsætning for at kommunen kan opkræve dækningsafgift er, at ejendommene påfører kommunen ekstra udgifter.

Udover ovenstående betales der også ejendomsværdiskat, hvis ejer har en bolig til rådighed i sin erhvervsejendom.

Nye regler for dækningsafgift

Når en erhvervsejendom bruges til kontor, lager, tankstation, mejeri, pakhus, hotel, fabrik værksted eller lignende, så kan din kommune vælge at lægge en dækningsafgift på ejendommen. Dækningsafgiften dækker kommunens udgifter til eksempelvis infrastruktur i forbindelse med din ejendom. I 2022 kom der nye regler for dækningsafgift, og det betyder blandt andet, at dækningsafgiften udelukkende beregnes som en promille af grundværdien.

Med den nye ejendomsvurderingslov og de nye vurderingsprincipper kan der imidlertid opstå usikkerhed, fordi de nye ejendomsvurderinger for erhvervsejendomme først forventes i 2025 - og måske senere end det. Med loven fra 2022 betyder det, at der indtil der foreligger nye vurderinger, vil blive opkrævet en foreløbig dækningsafgift, som senere reguleres efter de nye vurderinger.

Dækningsafgiften følger ejendommen, og det bryder i tillæg, at købere af dækningsafgiftspligtige ejendomme kan risikere at komme til at efterbetale dækningsafgift for sælger. Det vil også have betydning for regulering af lejen i erhvervslejemål, hvis lejemålet opsiges i perioden.

Grundskyldspromiller og dækningsafgiftssats for erhvervsejendomme må ikke hæves i perioden 2021-2028, men det betyder alligevel, at virksomheder, der betaler dækningsafgift af deres erhvervsejendomme, ikke vil være lige så godt stillet økonomisk og retssikkerhedsmæssigt som de private boligejere. En af ankerne fra FSR - Danske Revisorer er, at der ikke et loft over de endelige stigninger i den skattebetaling, virksomhederne risikerer at opleve, når de nye ejendomsskatter træder i kraft.

Regler for private

For private boligejere vurderer myndighederne, at de nye regler vil betyde skattelettelser for omkring 80% af boligejerne, og er du blandt de resterende 20%, så får du en skatterabat.

Du kan læse meget mere om de nye boligskatteregler her

 
Forrige
Forrige

Hvilket land beskatter dig, når du arbejder i udlandet?

Næste
Næste

Revisortrainee i Dansk revision - en fremtidssikret økonomisk uddannelse med uanede muligheder