Omfanget er digital mobning er stigende
Digital mobning er mobning som de voksne ikke ser, og vi skriver om emnet fordi det er aktuelt, og fordi du eller din virksomhed kan støtte foreninger og organisationer, så de kan gøre en forskel i hverdagen.
I artiklen her kan du læse mere om digital mobning og om fradragsberettigede gaver og ydelser til almenvelgørende foreninger.
For at du kan få fradrag, for gaver og ydelser til en velgørende forening, så skal den velgørende forening være godkendt af Skattestyrelsen til at modtage gaver og/eller ydelser med fradragsret, og foreningen skal have indberettet beløbet til Skattestyrelsen.
Støtte til velgørende formål er vigtigt. Det er det blandt andet fordi, det udvider vores egen horisont i forhold til områder og menneskers skæbne, som vi måske ikke før kendte til. Det er selvfølgelig også vigtigt for de mennesker, der får hjælp og støtte. Her gør de enkelte bidrag en kæmpe forskel.
Digital mobning
Stadigt flere børn oplever digital mobning. En rapport fra 2024 viser, at hvert tredje barn bliver behandlet dårligt på nettet. Det kan være, at de modtager hadefulde beskeder, at der bliver delt billeder af dem uden tilladelse, eller de bliver hængt ud i grupper, som de ikke har adgang til.
Det gælder også for de børn, som kommer på Julemærkehjem.
En af dem er Oscar på 13 år, som flere gange oplevede at blive holdt uden for de andres grupper på sociale medier, ligesom børn, som mobbede ham i skolen, fortsatte det nedladende sprog online.
Heldigvis valgte Oscar at fortælle sine forældre om episoderne. hvilket gav dem mulighed for at kontakte skolen og derigennem få sat en stopper for mobningen. Desværre er det ikke alle børn, der gør som Oscar.
Digital mobning kan stoppes
Digital mobning kan sætte ar på sjælen, og det er Julemærkehjemmenes erfaring, at voksne har en afgørende indflydelse på, at mobningen stopper. Det er vigtigt, at forældre engagerer sig deres i børns digitale liv, fx ved at spørge nysgerrigt ind til de platforme og spil, børnene bruger. Desuden kan de jævnligt tale med deres børn om, hvad de oplever digitalt, og hvordan de reagerer på det.
Oscar kom på Julemærkehjem i Hobro, og her fik han hjælp til at genopbygge sit selvværd efter mobningen. ”De andre på hjemmet har hjulpet mig meget, de siger hele tiden positive ord til mig, og at jeg godt kan”, fortæller Oscar.
Hjælp til digital mobning
Hvert år får op mod 1.000 børn et ophold på et Julemærkehjem. Hvis det er børn, som er blevet mobbet eller oplevet andre ubehagelig ting på nettet, lærer de at sige fra over for vedkommende, eller at de skal inddrage en voksen. Under opholdet får børnene omsorg og ro, så de ubehagelige oplevelser ikke bliver siddende i dem.
Tallene viser, at det pædagogiske arbejde på Julemærkehjemmene har en meget positiv effekt. Et år efter et ophold er andelen af børn, der oplever digital mobning, halveret.
Læs mere her om Julemærkehjemmenes arbejde mod digital mobning her:
https://www.julemaerket.dk/2003/voksne-kan-afhjaelpe-digital-mobning
Donationer gør en forskel
Ud over børn, der kæmper med mobning, er opholdet til børn, som lider af mistrivsel, ensomhed eller lavt selvværd. Under opholdet bliver de en del af et fællesskab med støtte og omsorg fra både børn og voksne. Det hjælper dem til at styrke deres selvværd og få nyt mod på livet.
Opholdet er gratis for barnet og dets familie. For heldigvis er der mange virksomheder, som hvert år donerer til den gode sag. Det gælder lige fra store landsdækkende kæder til de små lokale håndværkere.
Virksomhederne støtter på vidt forskellige måder. Nogle samler penge ind via store kampagner, andre donerer en del af deres årlige overskud. Nogle køber støtteprodukter som fx firmajulekort, andre inviterer deres medarbejdere til at deltage i den årlige Julemærkemarch. Hver en krone tæller, når det gælder om at hjælpe børn ud af mistrivsel.
Du kan læse meget mere om donationer til velgørende formål og foreninger via knapperne herunder.