Designer fuel, firmabiler, befordring og fejl i fradrag
At rejse er at leve, skrev H.C. Andersen, og at leve gennem at rejse er der en del selvstændige og lønmodtagere, der gør; i hvert tilfælde benytter 1,2 millioner danskere sig årligt af kørselsfradragsfeltet hos SKAT.
Har du selv tjekket din årsopgørelse for 2022, så ved du, at hvordan du transporterer dig selv rundt ikke er helt ligegyldigt. Faktisk har en del danskere og danske virksomheder udfordringer med “transport-skatte-felterne” hos SKAT.
Sidder du og tænker, om det der designer fuel er noget specielt godt additiv til din bil (privat eller firma), så må vi allerede nu skuffe dig, men du kan selv læse med.
Kører du firmabil er det til gengæld din arbejdsgivers opgave at udfylde felterne hos SKAT, og er du arbejdsgiver og gerne vil vide mere om de nye satser for beregning af værdien af fri bil, så er der også hjælp at hente herunder.
Tilbage i 2020 lancerede SKAT den “skræddersyede årsopgørelse”. Det nye var, at vi hver især som individuelle borgerne, kun fik vist de felter som var relevante for os. Tidligere fik vi alle vist 66 felter på årsopgørelsen, og det betød, at en del felter ikke var relevante for størstedelen af brugerne. Det betød også, at fejlmulighederne blev større. De nuværende tilpasninger betyder, at du som hovedregel nu har adgang til seks åbne felter.
En undersøgelse fra 2020 viser, at de fleste af os begår fejl med fradrag for udgifter til rejser, håndværkere samt kørsel til og fra arbejde. Det er sjovt nok netop også de felter, som de fleste af os har adgang til på vores årsopgørelse. 60 pct. af de af os, som indberettede i feltet fradrag for rejseudgifter, begik fejl tilbage i 2020. Det er vel ikke nødvendigt at sige, at SKAT naturligvis har øget både kontrol og vejledning på de tre ovennævnte områder de seneste år.
Nye satser for beregning af værdien af fri bil - brev fra SKAT
Er du opmærksom på reglerne for beregning af det beløb, som du eller din virksomhed indberetter på vegne af jeres medarbejdere i felt 19? Det er det felt, hvor i indberetter værdien af fri bil hver måned. Satserne ved beregning af den skattemæssige værdi af fri bil blev nemlig ændret ved årsskiftet, og det betyder, at i 2023 er satsen for en bil med en værdi indtil 300.000 kroner faldet til 23,5 procent, mens satsen for biler med en værdi over 300.000 kroner er steget til 21,5 procent. Satserne for miljøtillæg er ved årsskiftet steget til faktor 4,5.
I følge FSR- danske revisorer er SKAT af den mening - baseret på erfaring - at der er en del af de virksomheder, som stiller fri bil til rådig hed for deres medarbejdere, som ikke er op mærksomme på, hvordan de beregner beskatningsgrundlaget korrekt. SKAT har derfor sendt breve ud til i alt 29.000 virksomheder. Det er det antal virksomheder, som i følge nuværende indberetninger, stiller fri bil til rådighed for deres medarbejdere.
Så hvis din virksomhed er en af de 29.000 virksomheder, der stiller en fri bil til rådighed for dig eller udvalgte medarbejdere, så er det vigtigt, at I hver måned indberetter det korrekte beløb, som skal beregnes efter SKATs retningslinjer:
Find bilens pris
Beregn bilens værdi efter de fastlagte satser
Beregn miljøtillægget efter de fastlagte satser
Beregn værdien af fri bil og beløbet, der skal indberettes hver måned
Du kan læse mere på SKATs hjemmeside herunder og læse mere om, hvordan du beregner værdien af fri bil
Designer fuel
Og så er vi tilbage ved indledningen, hvor vi pointerede, at designer fuel ikke er en eller anden spændende gadget eller noget, der får din bil til at køre længere på literen. Vi er mere ovre i noget kriminelt, hvor forskellen i afgifter - endnu engang havde vi nær sagt - har givet kreative svindlere “iværksættertanker”.
Designer fuel er et blandingsprodukt, der typisk består af mineralsk olie, regenereret smøreolie og anden teknisk olie – det vil sige olie, som er manuelt fremstillet og ikke naturligt udvundet. Det er sådan, betegnelsen designer fuel er opstået. Kort sagt er designer fuel en svindelform, der begås af olieproducenter, der prøver at omgås afgiftsreglerne ved at fremstille fuel under betegnelsen smøreolie og så videresælge produktet som motorbrændstof. Fidusen er, at smøreolie beskattes lavere end brændstof, og på den måde forsøger de blakkede producenter at omgå reglerne, så der ikke skal betales så meget i afgift.
Det foregår i så stor stil, at der er tale om en fælleseuropæisk indsats, hvor Europol samarbejder med en række lande om at afdække og indhente oplysninger om, hvorvidt der fremstilles afgiftspligtige olieprodukter, som bliver solgt uden korrekt afgiftsberegning rundt om i Europa.
I 2018 og 2019 førte disse kontrolindsatser samlet set til en kortlægning af mere end 50 millioner liter designer fuel produceret i Danmark. Dette har medført udstedelse af skatteopkrævninger for knap 240 mio. kr. til de ansvarlige olieproducenter.
Læs alt om biler og firmabiler
Er du ikke færdig med at læse om biler, firmabiler, gulpladebiler, papegøjeplader og alt det andet, der følger med moms, afgifter og beskatning af firmabiler eller biler brugt i firmaets tjeneste, så kan du læse meget mere om blandt andet, afhentning af din kollega i din firmabil, leasing, fradrag for driftsomkostninger, rejser i udlandet i firmabilen, fri ladestander på arbejdspladsen, 60-dages-reglen, skattefri kørselsgodtgørelse, kilometerpenge, udlejning af egen bil og meget meget mere i vores store bilmagasin.