Opdateret vejledning om bogføring … eller hvorfor du skal vælge en revisor
Erhvervsstyrelsen offentliggjorde for nyligt en ny vejledning om bogføring. Vejledningen er en hjælp til dig og andre, der ønsker at forstå og overholde kravene i bogføringsloven.
Vejledningen opdateres løbende …
“Er du revisor, bogholder eller udbyder af et digitalt bogføringssystem? Eller beskæftiger du dig jævnligt med bogføring? Så er denne vejledning noget for dig!”
Ovenstående er faktisk ikke noget, vi har fundet på at skrive. Det er et direkte citat fra Erhvervsstyrelsen, men vi kunne tilføje: Har du en virksomhed?
Det er nemlig vigtigt, at du overholder reglerne, og i den forbindelse sidder du måske og tænker: Har min lokale revisor ikke styr på det? Svaret er et rungende JA, og så har vi alligevel en række vigtige input.
Den nye bogføringslov - Lov nr. 700 af 24. maj 2022 - fastsætter en række krav til bogføringen, herunder hvilke virksomheder, der skal bogføre, og hvordan de skal bogføre. Og det er i forhold til den lovgivning, at Erhvervsstyrelsen løbende udsender vejledninger.
I den nuværende vejledning finder du både gode råd og værdifuld information om, hvad din virksomhed bør være opmærksom på i forhold til jeres bogføring, herunder beskrivelse af bogføringsprocedure, opbevaring af regnskabsmateriale samt registreringer, dokumentation, valuta og afstemninger - for bare et nævne nogle af emnerne.
Du kan finde et overblik over alle elementer i den nye bogføringslov her
Almindelige bogføringssystem og specialudviklede bogføringssystemer
På nuværende tidspunkt er vi nået til de indledende vejledninger, forstået sådan, at vejledningen lige nu mest handler om de almindelige krav til bogføring i den nye bogføringslov, herunder de seneste krav om og til digitale, generelle bogføringssystemer.
På et senere tidspunkt vil vejledningen blive opdateret, når de nye krav til specialudviklede og andre ikke-registrerede bogføringssystemer og krav om digital bogføring i virksomheder træder i kraft.
Mere tid til din virksomhed
Erhvervsstyrelsen skriver, at kravene til digitale bogføringssystemer og krav om digital bogføring, vil gøre det lettere for virksomheder at efterleve kravene til bogføring; både i forhold til korrekt registrering af virksomhedens transaktioner og betryggende opbevaring af bilag. Det skal endvidere medvirke til at automatisere en række bogførings- og indberetningsprocesser, så virksomhederne kan bruge mere tid på forretningen.
Det sidste er interessant, og her er vi helt på linje med Erhvervsstyrelsen: Det er vigtigt, at du bruger mest mulig tid på kernen i din forretning - vores erfaring som revisorer er, at det er her, potentialet ligger, men …
… Den nye bogføringslov er ikke bare en vejledning, og der er indført nye regler om kontrol med bogføringen og mulighed for skærpet bødestraf i tilfælde af mere omfattende overtrædelser.
Procedurebeskrivelse
Med mindre, du har en personlig eget virksomhed med en omsætning på under 300.000 kroner, så skal din virksomheds såkaldte procedurebeskrivelse ligge klar senest 1. januar 2023 for virksomheder, der har regnskabsafslutning pr. 31. december 2022.
Du finder mere information om frister og procedurebeskrivelser her
Erhvervsstyrelsen har i den forbindelse udarbejdet en skabelon til hjælp for beskrivelse af bogføringsprocedurer i din virksomhed - den finder du via linket herunder
Hent 'Skabelon til beskrivelse af bogføringsprocedure' (doc)
Såfremt du ønsker yderligere rådgivning eller tænker, at det fikser revisor (det der omkring udarbejdelse af bogføringsprocedure), så finder du din lokale revisor herunder - vi sidder klar til at hjælpe dig
Find din lokale revisor
Lovgrundlag for den nye bogføringslov (Dansk/engelsk)
Skulle du have lyst til at nørde lidt i lovgivningen, eller har du behov for engelske oversættelser, så læs med herunder.
Bekendtgørelse om ikrafttræden af bestemmelser i lov om bogføring
Bekendtgørelse om krav til digitale standard bogføringssystemer
Bekendtgørelse om anmeldelse og registrering af digitale standard bogføringssystemer
Engelsk oversættelse: Executive order on requirements for digital standard bookkeeping systems (pdf)