Covid-19 - Beskatningstidspunkt for kompensationsordninger
Skatteministeriet har sendt udkast til lovforslag om beskatningstidspunktet for modtagelse af udbetalinger fra de forskellige Covid 19 hjælpepakker. Det kan have betydning for din skat.
Udgangspunktet i dansk skatteret er, at det såkaldte retserhvervelsestidspunkt er styrende for, hvornår en indtægt skal medregnes til den skattepligtige indkomst. Har man erhvervet endelig ret til et beløb, beskattes det. I relation til udbetalingerne efter Covid 19 kompensationsordningerne er der dog tvivl om, hvornår skatteyder har erhvervet endelig ret til udbetalingerne.
Skatteministeriet foreslår derfor i en ny bestemmelse i ligningsloven § 8 Q, at skatteyder har valgfrihed mellem at medregne en kompensation i det indkomstår, hvor kompensationen blev udbetalt eller i det indkomstår, hvor der blev truffet administrativ afgørelse om retten til beløbet. Valgfriheden vil dog kun omfatte de ordninger, hvor den relevante myndighed først skal træffe afgørelse om retten til beløbet efter udbetalingen.
Det betyder for dig, at vedrørende udbetalte beløb i indkomståret 2020 kan du som skatteyder omgøre dit valg af, om beløbet skal medregnes i indkomståret 2020. Omvalg kan foretages én gang, og det skal være foretaget inden udløbet af oplysningsfristen for indkomståret 2021.
Hvilke ordninger er omfattet?
Valgfriheden gælder kun for de ordninger, hvor den relevante myndighed først træffer endelig afgørelse om retten til beløbet efter udbetalingstidspunktet. De ordninger, hvor der forud for udbetalingen er foretaget en kontrol, er ikke omfattet af lovforslaget.
I lovforslaget nævnes konkret kompensationsordningerne for faste omkostninger, lønudgifter, selvstændige og freelancere, men andre ordninger må også antages at være omfattet.
Ikrafttrædelse efter selvangivelsesfristen 2021
Ifølge lovforslaget får ligningslovens § 8 Q virkning for udbetalinger modtaget fra den 11. marts 2020 og derefter. Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2022, og forventes dermed ikke vedtaget inden den forlængede selvangivelsesfrist 1. september 2021.
Det kan supplerende nævnes, at du kan anmode om genoptagelse af din selvangivelse, hvis du tilbagebetaler en del eller hele den modtagne Covid-19 kompensation inden for tre år fra udbetalingstidspunktet.
Lov om ændring af ligningsloven og selskabsskatteloven
Lovforslaget hedder: “Lov om ændring af ligningsloven og selskabsskatteloven”
(Beskatningstidspunktet for visse beløb modtaget i henhold til en covid- 19-hjælpepakke og for visse erstatninger og kompensationer som følge af lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink og særregel om beskatning af andelsforeninger med minkavlere m.v. som medlemmer).
Eksempler
Her følger en række eksempler, der kan hjælpe dig med at eksemplificere indholdet af lovudkastet.
Eksempel 1: En selvstændigt erhvervsdrivende med kalenderårsregnskab har modtaget kompensation fra ordningen for selvstændige i indkomståret 2021. Myndigheden træffer afgørelse om retten til beløbet i indkomståret 2023.
Ved indgivelse af oplysningsskemaet for årene 2021-2023 vil der ske følgende:
2021: I 2021 medregner den skattepligtige ikke beløbet til den skattepligtige indkomst. Dette er udtryk for et valg om ikke at lade beløbet komme til beskatning i 2021. Herefter ligger det fast, at beløbet ikke beskattes i 2021, og den skattepligtige har efter udløbet af oplysningsfristen for indkomståret 2021 ikke mulighed for at ændre sit valg.
2022: Ved indkomstansættelsen for 2022 vil den skattepligtige på tilsvarende vis kunne vælge at medtage beløbet for 2022 eller undlade at medtage beløbet. Valget er bindende. Hvis det vælges at medtage beløbet i 2022, ligger det fast, at beløbet beskattes i 2022. Hvis det vælges ikke at medtage beløbet for 2022, skal beløbet beskattes i 2023.
For 2020: Det foreslås, at det valg, der er truffet med hensyn til beskatningstidspunktet for beløb modtaget i indkomståret 2020, dog ikke skal anses for bindende straks fra det tidspunkt, hvor valget er truffet.
Eksempel 2: En selvstændigt erhvervsdrivende med kalenderårsregnskab har modtaget kompensation for faste omkostninger til sin virksomhed i indkomståret 2020.
For indkomstårene vil der ske følgende:
2020: Ved indgivelse af oplysningsskemaet for 2020 har den skattepligtige ikke medregnet beløbet til den skattepligtige indkomst. Uanset om den skattepligtige efter retserhvervelsesprincippet har erhvervet ret til beløbet i indkomståret 2020 eller ej, anses dette efter den foreslåede ordning for et valg om ikke at medtage beløbet i 2020.
2021: I forbindelse med indgivelse af oplysningsskemaet for indkomståret 2021 ønsker den skattepligtige at ændre sit valg for 2020 og anmoder derfor om forhøjelse af skatteansættelsen for 2020. Herefter beskattes beløbet i indkomståret 2020. Herefter ligger beskatningstidspunktet 2020 fast, og den skattepligtige har efter udløb af oplysningsfristen for indkomståret 2021 (normalt den 1. juli 2022) ikke længere mulighed for at ændre sit valg. Det gælder, selv om den myndighed, der har udbetalt kompensationsbeløbet, først træffer afgørelse om retten til beløbet i indkomståret 2022 eller senere.
Eksempel 3: En selvstændigt erhvervsdrivende med kalenderårsregnskab har modtaget kompensation for ordningen for selvstændige i indkomståret 2020. Myndigheden, der har udbetalt kompensationsbeløbet, træffer afgørelse om retten til beløbet i indkomståret 2022.
I de forskellige indkomstår sker der her følgende:
2020: Ved indgivelse af oplysningsskemaet for 2020 vælger den skattepligtige at medregne beløbet til den skattepligtige indkomst.
2021: I forbindelse med indgivelse af oplysningsskemaet for indkomståret 2021 ønsker den skattepligtige imidlertid at ændre sit valg og anmoder derfor om nedsættelse af skatteansættelsen for 2020. Den skattepligtige ønsker, at beløbet medregnes i det år, hvor der træffes afgørelse om retten til beløbet. Den skattepligtige medtager derfor heller ikke beløbet til beskatning i 2021.
2022: Herefter ligger valgene for 2020 og 2021 fast – beløbet skal ikke beskattes i disse to år. Ved indgivelse af oplysningsskemaet for 2022 (pr. 1. juli 2023) skal den skattepligtige medtage beløbet til beskatning for 2022, da det ligger fast, at beløbet skal beskattes i indkomståret 2022.
#skat #kompensationsordninger #corona #smv #selvangivelse