Håndværkerfradraget afskaffes – servicefradraget fortsætter
Isolering, regnvandsfaskiner, udskiftning af vinduer og ruder, udvendig maling. Listen er lang, men uanset hvad du skal have lavet i hjemmet, så få det fikset senest 31. marts 2022. I hvert fald hvis du vil have fradrag for det.
Livet er fyldt med mange beslutninger, projekter og ikke mindst prioriteter. Så har du besluttet dig for et hjemmeprojekt, skal du nu til at prioritere dine indsatser: Skal det være pizza, pølser, pilsnere og venner, der skal fikse hjemmet, eller vil du have en håndværker til at gøre det for dig?
Et lovforslag betyder nemlig, at håndværkerfradraget forventes afskaffet den 1. april i år. Vil du derfor have håndværkerfradrag i 2022, skal du have arbejdet udført senest den 31. marts 2022 og have betalt for det senest den 31. maj 2022.
Som sædvanlig er der en række undtagelser, for du kan eksempelvis ikke lave et vindueshul om til et fradragsberettiget dørhul, ligesom du heller ikke får fradrag for indvendig maling af vinduer og vægge, men kun de udvendige.
Lovforslaget er en del af finansloven for 2022 indgået mellem Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.
Håndværkerordningen er for alle i hustanden
Hvis du synes, at dine hjemmeboende teenagere skal bidrage lidt til husholdningen og det almindelige vedligehold, så rummer håndværkerordningen muligheder for – skal vi kalde det – medfinansiering.
Ordningen er nemlig udarbejdet på en måde, der betyder, at alle personer over 18 år i din husstand i 2022 kan fradrage op til 12.900 kroner for håndværkerydelser, hvis de altså har betalt eller været medvirkende til at betale for ydelsen.
Der er to måder at medvirke til at betale for ydelsen på:
Elektronisk indbetaling direkte til håndværkerens konto mod faktura
Elektronisk indbetaling til den i hustanden, der har betalt regningen
Håndværkerordningen i helårsboliger og sommerhuse
Det er en forudsætning for fradrag i helårsboliger, at du har folkeregisteradresse på den pågældende bolig. Du kan altså ikke opnå håndværkerfradrag på andre boliger, du måtte eje.
Og så alligevel, for der er en undtagelse; nemlig hvis du er ejer af et sommerhus. Her er det dog kun ejere, der kan trække udgifterne fra, og ikke hjemmeboende børn.
De vigtigste forudsætninger for håndværkerfradrag
Håndværkerfradraget gælder kun for vedligeholdelse og reparation af din nuværende helårsbolig eller fritidsbolig og ikke for eventuelt nybyggeri.
Du skal være minimum 18 år og have almindelig skattepligt i Danmark.
Håndværkerfradraget gives kun til arbejdslønnen.
Du skal have en faktura på arbejdet fra en momsregistreret, dansk virksomhed. Udenlandske virksomheder skal både være momsregistreret i Danmark og i det såkaldte RUT-register (Registret for Udenlandske Tjenesteydere).
Beløbet skal betales elektronisk via kreditkort, dankort, MobilePay, netbank eller lignende; betaling med kontanter giver ikke fradrag.
Er det en forsikringssag, kan du kun få fradrag for en del af arbejdslønnen.
Får du andet tilskud til dit projekt fra andre offentlige støtteordninger, kan du ikke bruge håndværkerfradraget også.
Håndværkerfradraget er i øvrigt en del af den såkaldte BoligJob-ordning med både håndværker- og servicefradrag, og du kan fortsat få servicefradrag for hjælp til eksempelvis rengøring, børnepasning og havearbejde.
Servicefradraget er i 2022 uændret 6.400 kroner per person, og følger næsten de samme regler som håndværkerfradraget.