Slut med momsfritagelse på udlejning af bolig

Måske du er en af de mange, der udlejer en form for lejlighed til andres ferie i din bolig via platforme som eksempelvis Airbnb? Ved denne type udlejning har hovedreglen i momsloven været, at indtægter ved udlejning af fast ejendom er fritaget for moms. Det ser ud til at ændre sig.

Der er efterhånden mange danskere, der har fået øjnene op for en lille, ekstra indtægt ved at udleje dele af deres privat bolig til andre i en midlertidig periode. Måske du også selv har prøvet at holde ferie på den måde?

Uanset dine og andres ferievaner, så er vi her inde på begrebet udlejning, og nu har Landsskatteretten, i hele to afgørelser af nyere dato, skiftet fra at anse denne form for udlejning for at værende momsfritaget til nu at anset denne form for udlejning for at være omfattet af momspligt.

Konsekvensen af afgørelserne er, at en del udlejere må forvente, at der skal afregnes moms af lejeindtægter, der overstiger 50.000 kroner.

Udlejning af fast ejendom og moms

Hovedreglen i momsloven er, at indtægter ved udlejning af fast ejendom er fritaget for moms. Fritagelsen omfatter dog ikke udlejning af værelser i hoteller, bed and breakfast og lignende samt korttidsudlejning af værelser.

Udlejning af en bolig i form af en villa, et parcelhus, et sommerhus eller en lejlighed er som udgangspunkt omfattet af momsfritagelsen for udlejning af fast ejendom.

Dette har indtil nu også været tilfældet for udlejning af ferieboliger, når der maksimalt har været to enheder beliggende på samme matrikel, indrettet som selvstændige boliger, for eksempel:

  • To sommerhuse

  • Et sommerhus og et parcelhus

  • En lejlighed beliggende i et hus med øvrig beboelse af ejeren.

Ændring af praksis for momsfritagelse ved kommercielt brug

Landsskatteretten har i to afgørelser ændret denne praksis, hvor det i begge tilfælde ikke blev tillagt nogen vægt, at det var selvstændige, momsfritagede lejligheder.

Den ene afgørelse drejede sig om en person, der udlejede en ferielejlighed gennem Airbnb. Lejligheden var beliggende i kælderetagen af personens private bolig. Lejligheden var ikke godkendt til beboelse, og den indeholdt køkken, badeværelse, soverum samt opholdsstue.

Den anden afgørelse drejede sig ligeledes om udlejning til feriebrug. Denne gang af en selvstændig lejlighed i en privat bolig. Lejligheden var møbleret med sengelinned og håndklæder samt kaffe/te, som lejerne selv kunne tilberede.

I begge sager skete udlejningen for højst syv nætter, og i begge sager slog Landsskatteretten fast, at der var tale om momspligtig udlejning af ferieboliger, fordi der var tale om midlertidig udlejning af logi til turister på kommerciel basis – her var altså tale om mulig konkurrere med hotelvirksomhed.

Vores kommentarer til afgørelsen

Vi ser de to sager som en ændring af SKATs nuværende praksis; altså at man nu lægger større vægt på konkurrencen med hoteller og ser bort fra, at der er tale om selvstændige lejligheder med maksimalt to enheder beliggende på samme matrikel.

Vi må derfor konkludere, at en følge af afgørelserne også vil være, at en del af udlejningen gennem Airbnb og andre platforme fremover vil blive anset for at være momspligtige.

 
 
Forrige
Forrige

Covid-19: Åbent for slutafregning for lønkompensation

Næste
Næste

Covid-19: Slut med at bruge skattekontoen til opsparing