Du skal selv ansøge om Seniorpræmie, hvis du vil arbejde et par år mere
En seniorpræmie er et skattefrit engangsbeløb, der udbetales, hvis du arbejder et år efter, at du har nået din folkepensionsalder.
Og der yderligere bonus med endnu en seniorpræmie, hvis du arbejder det andet år med efter din folkepensionsalder.
Du er født efter 1954, og har du nået folkepensionsalderen. Du synes ikke selv, at du er helt færdigt med arbejdslivet, og du har måske lyst til at fortsætte et par år mere med at arbejde.
Vælger du det, kan du have ret til en seniorpræmie. Seniorpræmien er et skattefrit engangsbeløb, og du har mulighed for at få enten ét eller to beløb i seniorpræmie afhængigt af, hvor længe du fortsætter med at arbejde.
Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende, skal du søge om seniorpræmie på borger.dk. Du har først mulighed for at søge, 1 år efter du er nået folkepensionsalderen. På grund af COVID-19 er der indført særlige regler for personer født mellem 1. januar 1954 og 30. juni 1954. Hvis du er født i denne periode, skal du kun have haft 1.040 løntimer, de første 12 måneder efter du er nået folkepensionsalderen. Det svarer til, at du i gennemsnit arbejder 20 timer om ugen.
Du har mulighed for at få en seniorpræmie, hvis du:
arbejder i det første år, efter du er nået folkepensionsalderen, og hvis du bliver ved med at arbejde
først starter arbejde i det andet år, efter du er nået folkepensionsalderen.
Seniorpræmie ved arbejde det første år
For at få seniorpræmien, der udgør et skattefrit engangsbeløb på 42.840 kr. (2020) / 43.697 kr. (2021), skal du:
være født den 1. januar 1954 eller senere.
have haft mindst 1.560 løntimer*, de første 12 måneder efter du er nået folkepensionsalderen. Det svarer til, at du i gennemsnit arbejder 30 timer om ugen.
Seniorpræmie ved arbejde i det andet år
Hvis du også arbejder i det andet år, efter du er nået folkepensionsalderen eller måske først starter med at arbejde der, har du mulighed for at få udbetalt en seniorpræmie på 25.500 kr. (2020) / 26.010 kr. (2021).
For at få seniorpræmien på 25.500 kr. (2020) / 26.010 kr. (2021), skal du:
være født den 1. januar 1954 eller senere.
have haft mindst 1.560 løntimer* fra 13 – 24 måneder efter du er nået folkepensionsalderen. Det svarer til, at du i gennemsnit arbejder 30 timer om ugen.
Har du løntimer eller overskud fra selvstændig virksomhed i et andet EU/EØS-land, Schweiz og/eller Storbritannien, skal du være skattepligtig i Danmark for at få seniorpræmie.
Det er ikke et krav, at du er berettiget til eller har modtaget den første seniorpræmie for at opnå ret til den anden seniorpræmie.
Seniorpræmie og overskud fra selvstændig virksomhed
Er du selvstændig, har du mulighed for at få seniorpræmie på baggrund af overskuddet i din virksomhed. Overskuddet omregnes til løntimer ved brug af en omregningssats på 123,96 kr. (2020) / 126,69 kr. (2021). Overskuddet fra selvstændig virksomhed kan først medregnes i opgørelse af løntimer, når det fremgår af din årsopgørelse.
A-indkomst fra egen virksomhed
Er du ejer af et selskab, har du mulighed for at få seniorpræmie på baggrund af den A-indkomst, du udbetaler til dig selv. A-indkomst, du udbetaler til dig selv, kan medregnes i opgørelsen af løntimer, hvis du har afgørende indflydelse i selskabet. Ved afgørende indflydelse forstås, at du er indehaver af mindst 50 % af selskabskapitalen eller mindst 50 % af selskabskapitalens stemmeværdi.
Hvornår kan du søge?
På borger.dk er der udarbejdet en tabel, hvor du, ud fra din fødselsmåned og år, kan beregne, hvilken dato du kan søge fra, og hvornår du kan regne med at få seniorpræmie udbetalt.
Du vil som selvstændig få udbetalt seniorpræmien senere end en lønmodtager. Det skyldes, at din årsopgørelse skal være klar, da den bliver brugt til at beregne, hvor mange løntimer du har haft.
Tryk på nedenstående knap (åbner i et nyt, sikkert vindue), og du er i gang.