Fastelavn, vinterferie, staycation - tønder, børn, udklædning, hjemmebagte boller, varm kakao og en bager i Randers
Mens Danmarks statistik melder, at flere Danskere - ikke overraskende vil vi tilføje - vil holde vinterferie i Danske sommerhuse og måske bage fastelavnsbollerne selv, så vil Bagermester Jesper Christensen og hans dygtige folk i Randers fortsat bage fastelavnsboller og andet godt til Corona-lækkersultne Randrusianere og andet godtfolk, der muligvis kigger forbi afkørsel 40 Randers C på vej til sommerhuset.
Navnet fastelavn stammer fra plattyske "vaste lavent" eller "fastelabend", og det henviser til aftenen inden fasten - altså en henvisning til den 40 dage lange faste, som starter lige efter fastelavn. Der var i øvrigt et års skattefrihed for kattekongen på Amager, men det var dengang…
Fastelavnssøndag ligger i øvrigt altid syv uger før påskedag – påskedag falder den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Fastelavnssøndag ligger derfor altid et sted imellem den 1. februar og den 7. marts…
I år er fastelavnssøndag den 14. februar…
… og siden reformationen har der i øvrigt ikke været krav om egentlig faste op til påske i folkekirken, så lad os i stedet kigge lidt på Randers, Hornbæk Bageri, Jesper Christensen, de 10 bagere, de 5 konditorer og de 50 øvrige medarbejdere, der 363 dage om året langer brød og kager over disken fra tidlig morgen til sen aften – også til fastelavn.
Det er den gode historie, om det gode håndværk, i den gode by Randers og gode 100 år med stolte traditioner, innovative tanker og godt lokalt håndværk. Den gode, lokale revisor har du sikkert gættet, hvem er.
Hindbærsnitter hitter
Fastelavnsboller hitter fortsat sammen med online-kagemænd i otte varianter, men det er hindbærsnitterne i Hornbæk Bageri, der har deres helt egen historie og særlige sammensætning, som ikke findes andre steder i landet.
”Hindbærsnitterne bages stadig efter en klassisk – og naturligvis – ”hemmelig opskrift”, som fulgte med, da jeg overtog Hornbæk Bageri i sin tid”, fortæller Jesper Christensen.
Genvej på vejen og hygge i en kold og anderledes tid
Hvor corona har gjort meget anderledes, så er fastelavn stadig en god gammel tradition, og hygge er der brug for i en kold tid. Kunderne kommer stadig til Hornbæk Bageri, men nu er køen bare flyttet lidt længere ud på gaden – med god afstand og godt humør.
Kig forbi, det er en genvej på vejen til gode kager på ca. 4 minutter ….