Spil kort for at spille - Aftale om spilkort på plads
Der er netop indgået aftale om at indføre et spilkort for væddemål i kiosker og andre fysiske butikker, og som det fremgår af overskriften, så er det ikke ligegyldigt om vi bruger den term i et eller to ord.
Det gælder om at være præcis i sin fremstilling - Præcis som tallene i et årsregnskab.
En aftale om et såkaldt spilkort er på plads, og det betyder, at hvis du efter 1. juli 2022 går ned i din lokale kiosk for at spille på aftenens fodboldkampe eller ønsker at indgå de såkaldte væddemål om udfaldet af et bestemt resultat, så skal du registrere dig.
Når du i dag går i en butik for at spille på aftenens fodboldkampe i Superligaen, så gør du det ganske anonymt - især hvis du betaler med kontanter. Og netop denne anonymitet gør det vanskeligt for spiludbyderne at opdage hvidvask og matchfixing.
Derfor har et bredt flertal af Folketingets indgået en aftale, der betyder, at der efter 1. juli 2022 vil være krav om et spilkort, når du spiller på væddemål i kiosker og andre fysiske butikker. Tanken med spilkortet er at styrke indsatsen mod hvidvask og matchfixing og samtidig også beskytte unge og spilafhængige bedre.
Lottokuponer og skrabelodder bliver ikke omfattet af kravet om et spilkort.
Kontrol mod hvidvask og matchfixing med personlig spilhistorik
Med indførelsen af spilkortet bliver det således slut med anonyme væddemål, og derudover skal spiludbyderne indsamle og analysere data om hvert enkelt spil og hver enkelt spillers spilhistorik. Det skal hjælpe med at afsløre spilmønstre, som kan være tegn på hvidvask eller matchfixing.
Det er kun nødvendigt at du som spiller registrerer dig én gang hos den enkelte spiludbyder for at få dit spilkort. Derefter skal du bruge spilkortet, hver gang du ønsker at købe et væddemål i en fysisk butik. Når du efterfølgende anvender spilkortet, bliver det scannet i butikken og data sendes til spiludbyderen, som så automatisk tjekker de nødvendige oplysninger og melder tilbage til butikken, om væddemålet kan købes eller ej.
Spilafhængige og unge under 18
Spilkortet skal endvidere være med til at sikre, at unge under 18 år ikke får lov til at købe væddemål, og det skal beskytte spilafhængige og andre med spilproblemer. Med spilkortet vil der blive tjekket, om du som spiller frivilligt har udelukket dig selv fra pengespil, inden du kan købe. Det bliver også tjekket, om du har overskredet den forbrugsgrænse, som du selv kan fastsætte på spilkortet.
Fakta om spilkortet
Spilleren skal registreres
Inden en spiller kan købe landbaserede væddemål, skal spilleren registrere sig hos spiludby- deren med fx NemID, så spillerens alder og identitet bliver verificeret. Spilleren får herefter sit spilkort, som skal bruges fremover ved køb af væddemål.ROFUS skal tjekkes
Inden spilleren kan købe et landbaseret væddemål, skal spillerens identitet samkøres med data fra ROFUS. Kun hvis spilleren ikke har udelukket sig selv fra spil, kan væddemålet købes. ROFUS er Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere. I ROFUS kan du frivilligt registrere dig med NemID, hvis du ønsker at udelukke dig midlertidigt eller endeligt fra at kunne spille i Danmark.Forbrugsgrænse skal fastsættes og tjekkes
Når spilkortet oprettes, skal spilleren sætte en beløbsgrænse for, hvor meget spilleren maksi- malt vil bruge på spil fx om måneden. Inden spilleren kan købe et væddemål, skal denne for- brugsgrænse tjekkes. Kun hvis spilleren ikke har nået sin grænse, kan spillet købes.Spildata skal indsamles og analyseres
Spiludbyderne skal indsamle og analysere data om hvert enkelt spil og hver enkelt spillers spilhistorik (indskud, tab og gevinster), ligesom det i dag sker ved online væddemål.
Alle de krav, som spilkortet stiller, kendes i dag kendes i øvrigt allerede fra online væddemål. Her skal spilleren også registrere sig hos udbyderen, inden der kan spilles, og i den forbindelse fastsætte en forbrugsgrænse for sit spil.
Herefter bliver både forbrugsgrænse og ROFUS tjekket, hver gang der spilles, og data om spillene bliver indsamlet og analyseret.