Godtgørelse af energiafgifter 2021

Der betales energiafgift og vandafgift til din leverandør, når du køber energiprodukter eller vand. Momsregistrerede virksomheder kan få fradrag for nogle af afgifterne til visse formål

Fradrag for energi- og vandafgifter

 

Er du momsregistreret, kan du få fradrag for nogle af afgifterne, når du bruger energiprodukter eller vand til visse formål. Er du ikke momsregistreret, kan du ikke trække energiafgifter fra.

På din momsindberetning er der felter til fradrag for følgende afgifter: olie- og flaskegasafgift, elafgift, naturgas- og bygasafgift, kulafgift, CO2-afgift og vandafgift.

Hvis du kan få fradrag, skal du indberette energiafgifterne i den momsperiode, hvor du har fået fakturaen fra din leverandør.

Energi- og vandafgifter 2021

Klima, afgifter og fradrag

Satser og procenter for godtgørelse af energiafgifter fra 1. januar 2021 er offentliggjort, og de sidste detaljer fra klimaaftalen er på plads. Vær opmærksom på, at afgifterne for de fossile brændsler er steget som følge af klimaaftalen, hvor hensigten er at motivere virksomheder og private til at anvende el.

Som nævnt betaler du energiafgift og vandafgift til din leverandør, når du køber energiprodukter (fx el, naturgas eller olie) eller vand. Momsregistrerede virksomheder kan få fradrag for nogle af afgifterne til visse formål - dem gennemgår vi herunder.

Vandafgift

For vandafgift er satsen 6,18 kr./m3 for 2021, dog 6,37 kr./m3 fra 1. februar 2021. Drikkevandsbeskyttelsesafgiften (på 0,19 kr./m3 - 2020) er afskaffet med virkning fra februar 2021. Vandafgiften godtgøres som hovedregel i forhold til virksomhedens momsfradragsprocent uanset, hvad vandet er anvendt til.

Elafgift

Hvis el er anvendt til procesformål, kan elafgiften godtgøres med følgende sats:

Elafgift
År20202021
Godgørelsessats88,8 øre/kWh89,6 øre/kWh

Hvis el anvendes til komfortkøling, varmt vand eller rumvarme, godtgøres det med følgende sats:

Elafgift
År20202021
Godtgørelsessats68,2 øre/kWh89,6 øre/kWh

For momsregistrerede virksomheder gør det altså ikke længere nogen forskel, om el anvendes til proces eller rumvarme m.v. Ændringen er vedtaget som en del af klimaaftalen.

For private, der anvender el til opvarmning, sker der også en nedsættelse af den del af elafgiften af forbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt. Nedsættelsen er på ca. 25 øre / kWh incl. moms.

For momsregistrerede, liberale erhverv gælder det, at el anvendt til rumopvarmning m.v. godtgøres med 89,6 øre / kWh. Her er der dog fortsat krav om måling af det godtgørelsesberettigede forbrug. Fra 1. januar 2023 kan disse virksomheder også få godtgjort den fulde elafgift af el anvendt til procesformål.


Olie-/gasafgift

For godtgørelse af olie- og gasbrændsler til procesformål gælder følgende procentsats:

Olie- og gasafgift
År20202021
Godtgørelsessats92,07 pct.92,14 pct.

For godtgørelse af brændsler til proces i landbrugsvirksomheder m.v. gælder følgende procentsats:

Olie og gasafgift
År20202021
Godtgørelsessats98,2 pct. 98,4 pct.

Øvrige brancher

For alle øvrige brancher gælde det som hovedregel, at fradraget beregnes ud fra energiindholdet i brændslet. Da dette ofte kan være svært at opgøre, kan fradraget i 2021 derfor i stedet opgøres ved at reducere afgiften på fakturaen med 7,17 % (2020: 7,93 %). Det betyder, at øvrige brancher i 2021 vil kunne trække 92,83 % af energiafgiften vedrørende fradragsberettigede formål fra.

Senest opdateret januar 2021

Yderligere information

 
 
 
 

Få et unikt overblik over love, regler og retningslinjer på skatte- og afgiftsområdet.

Læs vores publikationer om skat, moms, skattefradrag, personalegoder, afgifter, repræsentation mm.

Dansk Revision er en landsdækkende kæde med 28 kontorer og over 450 revisorer og medarbejdere fordelt over hele Danmark. Takket være vores lokale forankring vil du opleve, at vi er tættere på dig og derfor bedre kan skabe værdi for din forretning gennem vores økonomiske rådgivning. Dansk Revision: Skat, fradrag og moms.